PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης-ΝΑΤΟ: Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας


Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τελικά πρυτάντευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον συμβιβασμό με την Τουρκία που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Δείχνοντας» παράλληλα προς την Άγκυρα, τόνισε πως «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ» ανέφερε συγκεκριμένα προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις» και εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας».

«Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές» είπε.

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και είναι «ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας».

«Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας» κατέληξε.

 

Φωτο: Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment