PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι


Ξεκάθαρος ήταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

Ο κ. Μητσοτάκης ανεβαίνοντας για τρίτη φορά στο βήμα της Ολομέλειας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα, ανέφερε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση».

«Για οργανωμένους εμπρησμούς κανείς δε μίλησε, αλλά είναι βέβαιο και αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής ότι ένα μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση. Υπάρχουν όντως και κάποιες που προέρχονται από το ΔΕΔΔΗΕ. Είναι σωστό, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απάντησε επίσης για την προστασία των οικισμών με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δάση. «Πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουμε και κάτι: πέραν της μεγάλης έκτασης της φυσικής καταστροφής, κάτι που δεν το έκρυψα και είπα ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη καταστροφή, ουσιαστικά οι περιουσίες των πολιτών προστατεύτηκαν. Τα χωριά προστατεύτηκαν γιατί ακριβώς μπορέσαμε Πυροσβεστική και εθελοντές και συχνά και κάτοικοι να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους».

Στη συνέχεια μίλησε για δράσεις πρόληψης και επανέλαβε:

«Αν πιστεύει κάποιος ότι μπορούμε ως διά μαγείας να καθαρίσουμε το σύνολο των ελληνικών δασών από τη βιομάζα είναι βαθιά νυχτωμένος. Είναι κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο. Εξ ου και η προτεραιοποίηση έχει τόσο μεγάλη σημασία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες θα το ξαναπώ, τα περιαστικά δάση, γι αυτό και πονάει η απώλεια οποιουδήποτε πνεύμονα πρασίνου της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Γι αυτό και έγιναν δράσεις στο Σέιχ Σου, αλλά και στα περιαστικά δάση της Αττικής. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας κι αυτό είναι κάτι στο οποίο νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι όπως και στην ενίσχυση της δασικής μας υπηρεσίας».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «προφανώς και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το οποίο έγινε», τόνισε επισημαίνοντας ότι ήρθε στο κοινοβούλιο να εξηγήσει τι έγινε και να σταθεί σε αυτό τουλάχιστον απευθυνόμενος στο τόξο του πολιτικού ορθολογισμού.

«Μπορούμε να διαφωνούμε, μπορεί να έχουμε άλλες προσεγγίσεις αν και δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πρόοδος και η συντήρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα χρέος τα τρία κόμματα, να απομονώσουμε τις φωνές του απόλυτου ανορθολογισμού που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να ψεκάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας και όχι απλά να μην αναβαθμίζουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, αλλά δυστυχώς ολοένα και περισσότερο να γκρεμίζουν την εμπιστοσύνη προς την πολιτική. Εγώ θα απαντώ σε αυτά πάντα», τόνισε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment