PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Εντός του 2022 ξεκινούν τα έργα στον Πάτρα-Πύργος-ΟλυμπίαΑπό την Αρχαία Ολυμπία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε, «είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε και την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μεγάλο, τον καινούριο δρόμο, θα τον πω Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία, αναγνωρίζοντας απόλυτα τη σημασία του τελευταίου κομματιού» από .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως το θέμα αυτό βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει και προσωπικά ασχοληθεί. «Θα το ξεμπλοκάρουμε, είναι προσωπική μου δέσμευση και εντός του 2022 τα έργα θα ξεκινήσουν στον δρόμο αυτό, γιατί αποτελεί μία εκκρεμότητα της πολιτείας για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως, πέρα από τον υπό κατασκευή νέο μεγάλο δρόμο, στους υπόλοιπους δρόμους της περιοχής γίνονται παρεμβάσεις, που αφορούν τις άμεσες βελτιώσεις, «σε ένα οδικό δίκτυο το οποίο είναι απαράδεκτο, δυστυχώς, και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες σε πάρα πολλούς πολίτες. Αυτό το έργο ήδη δρομολογείται, υπάρχει ανάδοχος, θα ξεκινήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις».

Η αποκατάσταση των συνεπειών των πυρκαγιών

Το πρωί, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας για την πορεία αποκατάστασης των προβλημάτων στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τις ζημιές στις καλλιέργειες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τη στήριξη του αγροτικού κόσμου της περιοχής και τις προοπτικές που ανοίγονται για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μετά και από τα εγκαίνια της ψηφιακής απεικόνισης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, που θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Από την πρώτη στιγμή που θεσπίσαμε αυτόν τον νέο τρόπο αποζημίωσης, τονίσαμε ότι οι δύο βασικοί άξονες τους οποίους θα κινηθούμε είναι η διαφάνεια και η ταχύτητα. Νομίζω το κάνουμε πράξη και το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες ότι για πρώτη φορά εκταμιεύονται αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη των περιοχών που έχουν υποστεί μεγάλες φυσικές καταστροφές. «Ό,τι κάνουμε στη βόρεια Εύβοια, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και εδώ στην Αρχαία Ολυμπία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, το οποίο ήδη δρομολογείται, που θα μπορέσει με το βλέμμα στο μέλλον να κάνει όλες εκείνες τις παρεμβάσεις με έναν συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο τρόπο, έτσι ώστε η Αρχαία Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις οι οποίες ήδη μπορούν να δρομολογηθούν και μπορούν να ωριμάσουν με την υποστήριξη της κυβέρνησης» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προληπτικές εκκενώσεις για να σωθούν ζωές

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «σημαντικά μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ήδη δρομολογούνται. Έχετε τους πόρους πια, κύριε περιφερειάρχα, και τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες για να μπορείτε να τρέξετε γρήγορα τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Και βέβαια πάντα θέλω να ζητήσω απόλυτη εγρήγορση και συνεργασία με την Πολιτική Προστασία σε περίπτωση που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα προχωρήσουμε, όπως το κάναμε και στην προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία, σε προληπτικές εκκενώσεις έτσι ώστε πάνω από όλα να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα: «Για πρώτη φορά το δρομολογήσαμε και μπορούμε και κατευθύνουμε κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε παρεμβάσεις πολύ σημαντικές για εσάς να δρομολογηθούν γρήγορα και να ταυτιστούν κιόλας με τον χορηγό ο οποίος θα θέλει να αγκαλιάσει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κινηθούμε με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την ελληνική δημόσια διοίκηση» ανέφερε.

Κέρδη και οφέλη για αγρότες που μπαίνουν σε σχήματα συνεργασίας

Στη σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε συζήτηση και για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικά για τους νέους αγρότες, με αφορμή τη φορολογική ελάφρυνση στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. «Πρέπει να οργανωθούμε, κι αυτό αφορά και εσάς, αφορά και το πώς θα ξεπεράσουμε τοπικές αγκυλώσεις ή προκαταλήψεις του παρελθόντος, χρειαζόμαστε μέγεθος στον αγροτικό τομέα για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Και πια δημιουργούμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο, όπου λέμε στους αγρότες: συνεργάζεστε, θα έχετε συγκεκριμένα οφέλη, φορολογικά και οικονομικά. Αν δεν συνεργάζεστε, θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν θα έχετε την ίδια προνομιακή αντιμετώπιση από την πολιτεία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

Peristeri News

Σκρέκας: Πρόστιμα 305.000 ευρώ σε τρεις servicers

Peristeri News

Δ. Κουτσούμπας: Πιο δυνατό ΚΚΕ για να πάρει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το σύστημά τους μήνυμα αντίστασης

Peristeri News

Leave a Comment