PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους


Έκτακτη ενίσχυση για τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως είπε οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 200-300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους. Η παροχή θα δοθεί εφαπαξ και το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα κάνουν αύριο το οικονομικό επιτελείο. «Είναι μία σημαντική πρόσθετη βοήθεια στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος «η κυβέρνηση θα φροντίζει να διορθώνει τις όποιες αδικίες».

Ανακοινώσεις αύριο για ρυθμίσεις-«ανάσα» για νέες και παλαιές οφειλές

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «σήμερα στη χώρα μας παρά τα σημαντικά βήματα στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους υπάρχουν ακόμη βήματα που μπορούν να γίνουν».

«Η ερώτηση που κάνουν πολλοί είναι τι γίνεται αν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μία ρύθμιση των 120 ή των 72 δόσεων. Γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις με κάποιο τρόπο να αναβιώσουν; Η απάντηση είναι ότι ναι, θα γίνεται από εδώ και στο εξής» είπε προαναγγέλλοντας πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς αύριο.

Συγκεκριμένα – όπως ανέφερε – καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι πολίτες να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει.

Νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες

Σημείωσε παράλληλα πως «δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους πολίτες που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις από ρυθμίσεις» καθώς «υπάρχουν και συμπολίτες μας που ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις του μετά την πανδημία». «Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς. Είναι τα θύματα της ενεργειακής κρίσης και θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές που δημιούργησαν και για αυτό θα υπάρξουν εξαγγελίες αύριο για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια» είπε.

«Κλειστά χαρτιά» για την ημερομηνία των εκλογών

Ερωτηθείς αν έχει αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του και αρκέστηκε να δηλώσει: «Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη συν-πλην κάποιες εβδομάδες. Δεν νομίζω ότι θα έχει τόσο μεγάλη διαφορά».

Το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων»

Σε ό,τι αφορά το κλίμα υπό το οποίο βαδίζει στις εκλογές η πολιτική ζωή, αλλά και τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα πορευτεί προς τις κάλπες μέσα σε ένα κλίμα θετικού λόγου και θετικής προοπτικής για όσα μπορούν να γίνουν. «Εμείς θα εξακολουθούμε να μιλάμε θετικά. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτή την πόλωση και αναλώνει όλον του τον χρόνο για να κάνει το άσπρο μαύρο» είπε κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό που πήρε το 2019. Κυβέρνηση ηττημένων ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα κάνει. Δεν πιστεύω τίποτε από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στο σημείο αυτό την αναφορά του στη ΔΕΘ περί «πολιτικής τερατογένεσης». Όπως είπε, αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα. Δεν πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει. Άρα οι πολίτες που θα ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη πρέπει να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχομενο μπορεί να υπάρξει, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο γιατί το προοδευτικό μέτωπο που προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες.

«Μέσα από το δράμα στην Τουρκία ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για τα ελληνοτουρκικά»

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του «για τη μεγάλη συμφορά που βρήκε την Τουρκία και τη Συρία», αλλά και την υπερηφάνειά του για το γεγονός ότι οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρέθηκαν πρώτοι στη γειτονική χώρα και έσωσαν ζωές. «Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίστηκε από τον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ίσως μέσα από αυτό το δράμα προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Κρατώ τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Αγωνίζομαι να μην ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μην δηλητηριάζω τις σχέσεις των δύο χωρών. Καταλαβαίνω την επιφύλαξη κάποιων που μπορεί να πιστεύουν ότι όλα αυτά μπορεί να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μην γίνει» είπε για να συμπληρώσει: «Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή».

Νέο σχέδιο για την στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για το ΕΣΥ είναι η προσέλκυση γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες σε περιφερειακά νοσοκομεία και αναγνώρισε πως τα κίνητρα που έχουν δοθεί δεν επαρκούν για να πειστούν γιατροί να έρθουν να στελεχώσουν θέσεις.

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για το «πώς να στελεχώσουμε περιφερειακή νοσοκομεία σε ειδικότητες που είναι κρίσιμες» σημειώνοντας πως «σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε εξαγγελίες».

Διαβεβαίωσε πως το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων είναι πρώτη προτεραιότητα και θα αποτελέσει πυλώνα για το νέο ΕΣΥ εφόσον – όπως είπε – οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά τη Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ανέφερε πως «δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις για την τύχη της». «Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως η μονάδα θα λειτουργήσει ως μονάδα η οποία για το άμεσο μέλλον θα καίει λιγνίτη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment