PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα κρυφτούμε πίσω από ανθρώπινα σφάλματα


«Δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα, αλλά και προσωπικά» ζήτησε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία όπως είπε, γίνεται «στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης».

Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων, πρόσθεσε.

«Όλοι φταίμε»

«Το τελευταίο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο ‘γιοφύρι της Άρτας’, μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας» σημείωσε.

«Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα»

«Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη. Όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι» συνέχισε για να προσθέσει: «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, μπορώ να εγγυηθώ όμως δύο πράγματα:

● Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσων εμπλέκονται.

● Δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στον σιδηρόδρομο».

Άμεσα οι ανακοινώσεις για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων

Προανήγγειλε επιπλέον πως άμεσα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για την οικονομική και ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως «τα τρένα θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται ξανά το συντομότερο με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» και αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση σημείωσε πως πλέον θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια.

Επίσης θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο δίκτυο ενώ σε ό,τι αφορά το έργο της τηλεδιοίκησης δεσμεύθηκε: «Προσωπικά θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο». Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και πρόσθεσε πως βούληση είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το έργο να έχει τελειώσει.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο». «Το γεγονός ότι το έργο θα λειτουργεί σε λίγους μήνες δεν αποτελεί δικαιολογία και κάνει και τον προσωπικό μου πόνο ακόμη μεγαλύτερο καθώς δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως τους ζήτησε πέραν της τεχνικής βοήθειας, και μία αναλυτική έκθεση για την ασφάλεια των τρένων, με συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης και διαδικασιών αλλά και συστημάτων. «Δεσμεύτηκα ότι αυτή η έκθεση με το που θα είναι έτοιμη θα δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα. Όμως δεν χρειαζόμαστε μόνο τεχνική βοήθεια, αυτή θα την έχουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από μεμονωμένα κράτη-μέλη τα οποία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Θα χρειαστούμε και πρόσθετη χρηματοδότηση» είπε, διαβεβαιώνοντας πως «θα βρούμε και πρόσθετη χρηματοδότηση κατευθύνοντας και από το Ταμείο Ανάκαμψης στα μέσα σταθερής τροχιάς πιο πολλά κεφάλαια από αυτά τα οποία έχουμε ήδη δεσμεύσει -δεν είναι λίγα, είναι περί τα 270 εκατομμύρια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σιδηρόδρομος είναι το πιο φιλοπεριβαλλοντικό, το πιο φθηνό και κοινωνικό μέσο μαζικής μεταφοράς, επίγειο, και σε όλες τις προηγμένες χώρες είναι και το πιο ασφαλές μέσο, δεσμευόμενος ότι «έτσι θα γίνει και στην πατρίδα μας».

Είπε ακόμη πως έχει ζητήσει από τον υπουργό Επικρατείας και εκτελούντα χρέη υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να ενημερώσει τις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενσωματώσει στο σχέδιό της οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση μας κατατεθεί.

«Η τραγωδία δεν πρέπει να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού»

Τόνισε ακόμη πως «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε μαζί σε αυτή τη δοκιμασία» υπογραμμίζοντας πως η τραγωδία στα Τέμπη δεν πρέπει να γίνει αφορμή ενός νέου διχασμού. «Ειδικά οι νέοι μας οι οποίοι διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν πιστεύω κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους. Γιατί στα τραγικά θύματα των Τεμπών βλέπουμε όλοι μας, όλοι μας βλέπουμε τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους. Θα επιμείνω όμως ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Η χώρα πληρώνει σκληρά το αποτυχημένο της παρελθόν»

Είπε ακόμη πως η χώρα πληρώνει επίσης «σκληρά και το αποτυχημένο της παρελθόν στα Τέμπη, εκεί που δυστυχώς απεδείχθη πόσο δύσκολος, επίπονος είναι ο αληθινός εκσυγχρονισμός του τόπου». Αναγνώρισε στη συνέχεια πως «είναι αδιανόητο στην ίδια χώρα που μέσα σε λίγους μήνες έγιναν 100.000 δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες με ηλεκτρονικά ραντεβού, σώζοντας ζωές, να χάνονται ζωές τόσο άδικα από δύο τρένα τα οποία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση».

«Ούτε και μπορεί, πιστεύω, να είναι ανεκτή μία εφιαλτική παράλληλη πραγματικότητα: από τη μία να λειτουργεί σε όλη την επικράτεια και σε κάθε κινητό το ‘112’, οι πολίτες να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και από την άλλη σταθμάρχες και μηχανοδηγοί να μην μπορούν να συνεννοηθούν. Όλα αυτά πιστεύω ότι δείχνουν το μέγεθος του χρέους που έχουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλουμε να αλλάξουμε δραστικά. Ένα σύστημα που παρά τα μεγάλα εμπόδια αλλάζουμε μέρα με τη μέρα, αλλά πρέπει να το αλλάξουμε ριζικά» υπογράμμισε.

Παρατήρησε ακόμη πως «η μάχη με τις πολλές ‘νησίδες’ της καθυστέρησης που αντιστέκονται, πρέπει να ενταθεί. Πιστέψτε με, προσωπικά γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι αυτή η μάχη. Το έμαθα καλά όταν ως απλός βουλευτής είχα έρθει σε σύγκρουση με ‘εργατοπατέρες’ της δικής μας παράταξης ή όταν ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάλευα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εν μέσω πάρα πολλών αντιδράσεων. Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω πίσω τώρα» διαβεβαίωσε.

«Να ανατρέψουμε το προβληματικό κράτος»

«Πρόκειται για μία αντιπαράθεση διαρκείας, που είδαμε πόσες παγίδες κρύβει. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές. Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε» συνέχισε απευθυνόμενος στους υπουργούς για να καταλήξει:

«Μόνο έτσι, και κλείνω με αυτό, το δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: «Τώρα ή ποτέ». Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας. Και η δική μας απάντηση είναι τώρα, και μάλιστα προσπαθώντας περισσότερο και με μεγαλύτερο πείσμα. Πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment