PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν μπορεί ν’ αποφασίζουν οι διακινητές ποιος θα μπει στην ΕΕ»


Ν’ αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- κάλεσε την ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα.

Νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία επικεντρώθηκε επίσης στο μεταναστευτικό, αλλά και στις πυρκαγιές και στην κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο της ΕΕ, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να περιοριστεί η δράση των διακινητών.

«Δεν μπορεί οι διακινητές ν’ αποφασίζουν ποιος θα μπει στην ΕΕ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, δε, ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η χώρα μας τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που -όπως υπογράμμισε- έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

«Έχουμε κάνει μεγάλο πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού. Θα πρέπει να έχουμε μία κοινή γραμμή, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το μεταναστευτικό και να παρέχουμε ευκαιρίες σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε και οικονομικά. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τους δικούς μας όρους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, στάθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα δείχνουν την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

O κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους τους υπόλοιπους ηγέτες της MED 9, «που μας βοηθήσατε» όπως είπε, καθώς είχαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με φωτιές και μετά ένα πολύ δύσκολο διάστημα με τις πλημμύρες. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμφωνία σας με την επιστολή που σας έστειλα, η οποία δείχνει την αναγκαιότητα να δώσουμε πιο γρήγορα έμφαση στην κλιματική αλλαγή».

«Η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογο τρόπο και θα πρέπει όχι μόνο να μας ανησυχεί, αλλά και να μας κάνει να δράσουμε πολύ άμεσα όλους μας. Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα και πρέπει να ανακουφίσουμε τις πιέσεις και τα αποτελέσματα που προκάλεσαν αυτές οι φυσικές καταστροφές. Να συνεργαστούμε πιο ολοκληρωμένα σε θέματα πρόληψης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για τη μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος, αλλά και για τη βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα, ώστε οι πολίτες μας να είναι σίγουροι ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια τέτοια ισορροπία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment