PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση δόσεων για φόρο και ΕΝΦΙΑ


Οι οφειλές από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο που είχαν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο, και μάλιστα από το 2021, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας των φορολογούμενων, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ: Για τα φυσικά πρόσωπα οι δόσεις γίνονται 8 μηνιαίες, αντί 3 διμηνιαίων. Για τις εταιρείες οι δόσεις θα είναι 8 μηναίες, αντί 6. Και για τους διοκτήτες ακινήτων γίνονται 6, αντί 5 δόσεων.

Στη «λογική της επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων», για να πληρώσουν λιγότερα οι φορολογούμενοι, αλλά και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ροής εσόδων στα ταμεία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε και πως όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις τους, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου 2%.

Νωρίτερα, στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός διέκρινε «ένταση και εκνευρισμό» στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα.

«Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης που χθες επισκεφθήκατε δεν βοήθησε στη διάθεσή σας, ίσως γιατί στο Μετρό της Θεσσαλονίκης σας υποδέχθηκαν όχι μουσαμάδες, αλλά εργοτάξιο» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, σε κάθε ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει μια κατάσταση όπως την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη». «Δεν έχετε απαντήσει, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά, τον Ιούλιο του 2019 γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αν τα πράγματα σήμερα πάνε τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά με βάση τον δείκτη εμπιστοσύνης, είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάζετε;».

«Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνησή σας και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα πήρατε» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «απεγνωσμένη προσπάθεια» του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί «ως υπέρμαχος αυτών που εσείς διαλύσατε», τη μικρομεσαία τάξη, που, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε βάναυσα και οδήγησε κατάσταση απελπισίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Όπως υπογράμμισε, «ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει κι ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, το Eurogroup συγχαίρει την Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας. «Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου κι αντανακλάται στο γεγονός ότι μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ένα πολύ σημαντικό μερίδιο, που όμως θα στηρίξει την οικονομία όχι φέτος, αλλά από το 2021».

Κατά τον πρωθυπουργό, η απόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020, τουλάχιστον ως τον Μάρτιο, «χτυπήθηκε λιγότερο από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη. Πολλοί οίκοι τώρα σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις του βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα».

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση, αλλά ανάπτυξη» σημείωσε. Όπως εξήγησε, 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. «Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ… Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής σας είχαμε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, 0,7%…» είπε ο πρωθυπουργός.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, θωρακίσαμε αμέσως το εθνικό σύστημα υγείας, συνέχισε, παράλληλα «2 εκατομμύρια εργαζόμενοι τέθηκαν υπό την προστασία της πολιτείας, για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων διατίθενται αυτή τη στιγμή 7 δισ. «Θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ταχύτητα με την οποία οι τράπεζες θα ανταποκριθούν στο καινούργιο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και είμαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας θα διαχετευθεί στις ανάγκες τους» σημείωσε.

Από την αρχή της υγειονομικής περιπέτειας είχαμε τονίσει ότι πρέπει να επιμεριστούμε με δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης, είπε περαιτέρω ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχει ως κεντρική προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Όπως συμπλήρωσε, η εργασία είνα προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και ατομικό δικαίωμα που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. «Όποιος εδώ μέσα επικαλείται κοινωνική ευαισθησία, οφείλει να δώσει μάχη για τη δουλειά» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ως τα τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται και τώρα υπολειτουργούν, θα μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα τον όγκο εργασίας τους, καθώς η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας.

«Έχει έρθει η ώρα να καταλάβετε ότι αυτή κυβέρνηση, μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και πότε να στηρίζει τη επιχειρηματικότητα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που πολεμάτε δεν υπάρχει» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Ναι, φέτος θα έχουμε μεγάλη ύφεση. Αλλά όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κανείς την υγειονομική κρίση, τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας και τόσο ταχύτερη θα είναι η επάνοδος σε ανάκαμψη» συνέχισε, σημειώνοντας πως ο κορωνοϊός μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την πορεία της ελληνικής. οικονομίας, δεν έπληξε όμως τη βάση της.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως μέσα στην κρίση δύο ελληνικά startups εξαγοράστηκαν, σε τρίτη επιχείρηση εισήλθε σημαντική χρηματοδότηση από το εξωτερικό, ενώ «η προβληματική Forthnet εξαγοράστηκε και διασώθηκε. Κι αυτό ενώ ελάχιστοι διεθνώς έκαναν επενδύσεις».

«Πρέπει να σας αναγνωρίσω ότι χαιρετήσατε το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ. Αλλά αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να τρέχει το 2021. Και είναι άλλο από τον κρατικό προϋπολογισμό, που τα συγχέετε» είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν θα μπορούμε να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε αυτά τα ποσά. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα τα σπαταλήσει, θα τα χρησιμοποιήσει γα τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment