• Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Κ. Χατζηδάκης: Σε τρία βήματα η χορήγηση συντάξεων

Peristeri News
Ιανουάριος31/ 2021

H αίτηση για χορήγηση σύνταξης θα έχει τη μορφή της φορολογικής δήλωσης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Η σύνταξη θα είναι εθνική και θα δίνονται αναδρομικά για τους μήνες καθυστέρησης, ανέφερε, εξηγώντας πως ανάλογα με το πότε έχει κάνει κανείς την αίτηση, θα παίρνει και τα αναδρομικά, δηλαδή αν έχει κάνει κάποιος 10 μήνες πριν την αίτηση και είναι στο κλιμάκιο των 384 θα παίρνει 10 Χ 384= 3.840.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», είπε, επίσης, πως όσοι δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, θα πάρουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα δοθεί προτεραιότητα στις συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν υποβληθεί πριν το 2018, ενώ θα διερευνηθεί η χρήση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα για την καταχώρηση των στοιχείων και την προετοιμασία των φακέλων. Παράλληλα, θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για πιο προβληματικά ταμεία όπως ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΤΣΕΜΕΔΕ, ώστε να δοθεί η προτεραιότητα που πρέπει. Ήδη, όπως είπε, έχουν ζητηθεί προτάσεις για απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων.

Για την προσωρινή σύνταξη όσα ισχύουν δεν επηρεάζονται από τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η οποία προβλέπει την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης σε όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά και αναδρομικών ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εκκρεμεί η αίτησή τους.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, το μέτρο που ανακοινώθηκε για την καταβολή ενός αριθμού εθνικών συντάξεων – και μάλιστα αναδρομικά – είναι ένα μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, αλλά και άμεση εκπλήρωση μιας υποχρέωσης του ΕΦΚΑ.

Τρία βήματα

Για την απονομή των συντάξεων εκ των πραγμάτων θα υφίστανται τρία βήματα:

1. Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η εθνική σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας). Γι’ αυτούς που ήδη περίμεναν, χορηγείται αναδρομικά.

2. Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα, ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη, εφόσον έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, στο επίπεδο που ήδη προβλέπεται από τον νόμο.

3. Ολοκλήρωση της διαδικασίας με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δύο εφαρμογές, που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται:

– Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρήσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής.

– Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: «ΣΚΑΪ»