PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιταλία: Συντριπτική επικράτηση του «όχι»


Στις εξελίξεις που σηματοδοτεί το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στρέφεται το ενδιαφέρον στην Ιταλία, μετά την επικράτηση του «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση με το 60% των ψήφων, έναντι 40% του «ναι».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Ματέο Ρέντσι ανήγγειλε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την παραίτησή του, την οποία και θα επισημοποιήσει σήμερα το απόγευμα σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ» ανακοίνωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «οι Ιταλοί έκαναν μία σαφή επιλογή».

Πλέον, όλοι οι σχολιαστές διερωτώνται ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα του Βορρά και ένα μεγάλο μέρος της Φόρτσα Ιτάλια ζητούν να οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τα στελέχη, αντιθέτως, της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούν ότι μπορεί να συσταθεί νέα κυβέρνηση με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας. Θα εξακριβώσει αρχικά αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα στέλεχος της κεντροαριστεράς ή ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, πριν από την προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει – ούτως ή άλλως- να συμφωνηθεί και να ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, από τη στιγμή που ο σημερινός βασίζεται στην απλή αναλογική για την γερουσία, ενώ σε ό,τι αφορά τη βουλή, προσφέρει σημαντικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Kύριος στόχος, βέβαια, είναι να αποφευχθεί και η επικίνδυνη άνοδος του σπρεντ, όπως και να προστατευθούν οι ιταλικές τράπεζες που συνεχίζουν να χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αρχής γενομένης από την Monte dei Paschi di Siena.

Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις ζυμώσεις και τις ενδεχόμενες συμφωνίες των επόμενων ημερών. Αυτό όμως που προκύπτει με σαφήνεια είναι πως το «όχι» του χθεσινού δημοψηφίσματος οφείλεται και σε πολύ αμεσότερα προβλήματα, όπως στο ότι η οικονομική κρίση στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί, στο ότι πολλοί νέοι έχουν απογοητευτεί.

Ρέντσι: Το «όχι» κέρδισε

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Το «όχι» κέρδισε, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας, δήλωσε ο Ρέντσι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα υποβάλει την παραίτησή του σήμερα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ».

Έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του “όχι” θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε ο Ρέντσι.

Νωρίτερα, την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε η Λέγκα του Βορρά. «Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

Αλλά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

«Το τρένο αναχώρησε», σχολίασε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο μέσω Twitter, ενώ την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, ανέφερε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» προσθέτοντας ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά το ιταλικό «όχι»

Στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Το ευρώ έφθασε στα 1,0506 δολ. στις 08.22 ώρα Τόκιο (01.22 ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015, όταν το ευρώ είχε πέσει στα 1,0458 δολ.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment