PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιταλία: Στην τελική ευθεία ο σχηματισμός της κυβέρνησης


Η συντηρητική συμμαχία πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα την Τζιόρτζια Μελόνι για να αναλάβει ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε η ίδια την Παρασκευή. «Είμαστε ήδη έτοιμοι, θέλουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές.

Η συντηρητική συμμαχία σχηματίστηκε από τις ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου κερδίζοντας την πλειοψηφία, με το κόμμα της Μελόνι να παίρνει τις περισσότερες ψήφους, γεγονός που την φέρνει σε τροχιά να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Οι εκπρόσωποι της συντηρητικής συμμαχίας συναντήθηκαν με τον Ματαρέλα. Η αντιπροσωπεία που μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο ήταν δωδεκαμελής με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, τον Ματέο Σαλβίνι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il sole 24 ore, η συνομιλία του Ματαρέλα με την αντιπροσωπεία της συντηρητικής συμμαχίας ήταν πολύ σύντομη. Μίλησε για λίγα λεπτά μόνο η Μελόνι κι έπειτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιορίστηκε να ρωτήσει τους υπόλοιπους ηγέτες που ήταν παρόντες εάν συμφωνούσαν μαζί της. Όλοι έγνεψαν καταφατικά.

Μετά την συνάντηση με τον Ματαρέλα η Μελόνι δήλωσε ότι πήγε πολή καλά. «Πήγε καλά. Οι ιδέες είναι αρκετά σαφείς», είπε. «Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφερθήκαμε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί μια νέα κυβέρνηση για την χώρα όσο πιο σύντομα γίνεται, λόγω και των ουσιαστικών αναγκών, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Όλη η συμμαχία μας παρουσιάσθηκε ενωμένη και δεν είναι τυχαίο. Εκφρασθήκαμε όλοι ομόφωνα και υποδείξαμε την υποφαινόμενη ως υποψήφια για την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Αναμένουμε τις αποφάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και ευχαριστούμε, και κάνουμε γνωστό ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα», ανέφερε.

Η επίσημη ανάθεση στην Τζιόρτζια Μελόνι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει το απόγευμα. Η πρακτική, όπως εξηγούν στο Κυρινάλιο, προβλέπει ότι ο αρχηγός του κράτους θα κάνει μια παύση μετά τη σημερινή πρωινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία της κεντροδεξιάς.

Στο μεταξύ χθες η Μελόνι έδειξε ποιος είναι το «αφεντικό» στον συνασπισμό καλώντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συμμορφωθεί στην ευρωπαϊκή και ατλαντική πορεία της χώρας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment