PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι


Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας υπέβαλε ο Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματαρέλα, που δεν είχε αποδεχθεί προ ημερών την υποβολή παραίτησης του Ντράγκι, έκανε δεκτή αυτή τη φορά την αποχώρηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ντράγκι θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για τις τρέχουσες υποθέσεις. Ο Ματαρέλα αναμένεται να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές.

Στην τελευταία φάση της πολιτικής κρίσης της Ιταλίας, ο Ντράγκι απέτυχε χθες να κερδίσει υποστήριξη από τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού του για να συνεχίσει να ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός εθνικής ενότητας του Ντράγκι, που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του περασμένου έτους στα βάθη της κρίσης του Covid-19, διαλύθηκε την Τετάρτη, μετά από μια λυσσαλέα κοινοβουλευτική συζήτηση.

Παρόλο που ο Ντράγκι κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν χωρίς την υποστήριξη τριών βασικών κομμάτων στον κυβερνητικό του συνασπισμό: το λαϊκιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων- που ξεκίνησε εξ αρχής την κρίση-, η εθνικιστική Λέγκα και η κεντροδεξιά Forza Italia. Η κίνησή τους άφησε την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης.

Μετά την παραίτηση Ντράγκι την Ιταλία περιμένουν πρόωρες εκλογές, και μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας αναμένεται να κερδίσουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Η αποχώρηση του Ντράγκι θα έχει επίσης αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα στερήσει επίσης από την Ένωση έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της -για πολλούς τον τελευταία «ισχυρό»- σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και τον πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment