PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ιστορικής σημασίας η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ


Ιστορικής σημασίας η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας που υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ), επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και είναι η πρώτη που υπογράφει η Αθήνα.

Η συμφωνία λαμβάνει ως σημείο αναφοράς τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ως οριογραμμής της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας.

Με τη σημερινή συμφωνία η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως η εν λόγω συμφωνία επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, εξαπολύοντας πυρά κατά της Άγκυρας για την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Η οριοθέτηση ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίας, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας – Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων» είπε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι της Τουρκίας, η οποία αρνείται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, και στη βάση αυτού του ισχυρισμού υπέγραψε το μνημόνιο με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά και νότια της Κρήτης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment