PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιστορικά γεγονότα στο Σουδάν


Ιστορικό δημοψήφισμα διενεργείται σήμερα στο Σουδάν…

Ιστορικό δημοψήφισμα διενεργείται σήμερα στο Σουδάν, που θα κρίνει εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι ο Νότος. Εκατομμύρια πολίτες θα συμμετάσχουν και αναμένεται να προκρίνουν τη διχοτόμηση της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στην Αφρική, που αιματοκυλίστηκε από τον πολυετή εμφύλιο.

Για να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμα θα πρέπει να ψηφίσει το 60% των 4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ικανοποιημένοι από τη, μέχρι στιγμής, διαδικασία δηλώνουν οι παρατηρητές της Ε.Ε.

Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές έξω τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, πολύ πριν ανοίξουν.

“Η μέρα που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό ήρθε”, δήλωσε ένας πολίτης του Νότιου Σουδάν μπροστά στο μαυσωλείο του Τζον Γκαράνγκ, του ηγέτη του αγώνα της ανεξαρτησίας, ο οποίος σκοτώθηκε το 2005 κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με το Χαρτούμ, η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή του σημερινού δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ ρίχνοντας και αυτός την ψήφο του μίλησε για ιστορική στιγμή.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Σκοτ Γκρέισιον, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι αλλά και ο Αμερικανός ηθοποιός Τορτζ Κλούνεϊ ήταν παρόντες στη διαδικασία. “Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Σουδάν”, δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Αν και αρκετοί αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πως το γεγονός ότι ήρθε η ημέρα του δημοψηφίσματος χωρίς να ξεσπάσει εκ νέου πόλεμος είναι επίτευγμα από μόνο του, εντούτοις υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν, όπως πού θα βρίσκονται τα νέα σύνορα, πώς θα μοιραστούν τα έσοδα από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, κ.ά.

Δημοψήφισμα διεξάγεται και στην περιοχή Αμπγέι, οι κάτοικοι της οποίας καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν στο νότο ή στο βορρά.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε, σε κείμενό του που δημοσίευσε στη θέση του κυρίου άρθρου της η εφημερίδα The New York Times, ότι η ειρηνική και εύτακτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση ομαλών σχέσεων της χώρας του με το Σουδάν -προειδοποιώντας ότι μια “χαοτική” ψηφοφορία θα σημάνει περισσότερη “απομόνωση” για το Χαρτούμ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Leave a Comment