PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιράν: Συντριπτική νίκη Ροχανί


Δύο συντηρητικές θρησκευτικές προσωπικότητες, o αγιατολάχ Μοχαμάντ Γιαζντί, ο νυν επικεφαλής της Συνέλευσης των Ειδικών, και ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Ταγί Μεσμπάχ Γιαζντί, ηττήθηκαν στις εκλογές για τη Συνέλευση αυτή που είναι αρμόδια να ορίζει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Αντίθετα, ο αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, εξελέγη, αλλά στην τελευταία θέση. Οι μεταρρυθμιστές είχαν διεξάγει εκστρατεία για τον αποκλεισμό αυτών των τριών προσωπικοτήτων.

Και οι τρεις τους ήταν υποψήφιοι στην Τεχεράνη. Ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί έρχεται πρώτος, ακολουθεί ο συντηρητικός ιερωμένος Μοχαμάντ Εμαμί Κασανί, και τρίτος ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Οι Ραφσαντζανί και Ροχανί είχαν θέσει υποψηφιότητα σε χωριστό ψηφοδέλτιο ώστε να αποκλεισθούν αυτές οι τρεις συντηρητικές προσωπικότητες της Συνέλευσης των Ειδικών.

Αντίθετα, οι σημαντικότερες θρησκευτικές προσωπικότητες από το στρατόπεδο των συντηρητικών εξελέγησαν στην περιφέρεια.

Ανάμεσά τους είναι ο αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί στη νότια επαρχία Κερμάν, ο αγιατολάχ Σεγιέντ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί στη βορειοανατολική επαρχία Χορασάν Ραζαβί, ο αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν, ο οποίος ηγείται της δικαστικής αρχής.

Ο Σαντέκ Λαριτζανί κατήγγειλε αυτούς που «προσπάθησαν συντονισμένα μαζί με τα αμερικανικά, βρετανικά μέσα ενημέρωσης (…) να αποκλείσουν ορισμένους υπηρέτες του λαού από τη Συνέλευση των Ειδικών».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment