PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Β. Κορέα ακάθεκτη εκτοξεύει πυραύλους


Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση τουλάχιστον ενός πυραύλου μικρής ακτίνας δράσης.

Ο πύραυλος αυτός, αφού διάνυσε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων, μετά από πτήση περίπου έξι λεπτών, έπεσε στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτιμάται ότι ήταν τύπου Scud, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους στην Σεούλ, καθώς η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει μεγάλο απόθεμα πυραύλων αυτού του τύπου. Πρόκειται για πυραύλους μικρής ακτίνας δράσης, τους οποίους κατασκεύαζε η Σοβιετική Ένωση.

Η σημερινή εκτόξευση ακολούθησε τις επιτυχείς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο πυραύλων κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την Πιονγιάνγκ, η οποία πύκνωσε τις εκτοξεύσεις πυραύλων, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος της για την κατασκευή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) ικανού να πλήξει τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει την υλοποίηση του πυραυλικού προγράμματος της, παρά την κλιμάκωση της διεθνούς πίεσης και “σε μια προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, προκειμένου ν’ αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου της Νότιας Κορέας.

Πρόκειται για την 3η πυραυλική δοκιμαστική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του φιλελεύθερου Μουν Τζέι-ιν στη Νότια Κορέα στις 10 Μαΐου.

Ο πρόεδρος Μουν τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, έπειτα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων και παράλληλα με την εφαρμογή μέτρων διεθνούς οικονομικού κι εμπορικού περιορισμού σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εφαρμογή μόνο των κυρώσεων έχει αποτύχει να φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί ν’ αναπτύσσει τόσο το πυρηνικό, όσο και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε σήμερα, έφτασε σε ύψος 120 χιλιομέτρων, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας εξακολουθούν ν’ αναλύουν τα στοιχεία προκειμένου να καταλήξουν σ’ ένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν εκτοξεύτηκε ένας ή περισσότεροι πύραυλοι.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πολλές δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις και δύο πυρηνικές δοκιμές από την αρχή του 2016, παραβιάζοντας σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι η υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς την επιθετικότητα των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την σημερινή εκτόξευση. Η Στρατιωτική Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι ιχνηλάτησε ηλεκτρονικά το στίγμα ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρής ακτίνας δράσης για έξι λεπτά. Η αναφερόμενη στρατιωτική διοίκηση επισημαίνει ότι ο πύραυλος αυτός, δεν αποτέλεσε απειλή για την Βόρεια Αμερική.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι διεξάγουν διαβουλεύσεις με την Κίνα σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κι ότι το Πεκίνο, που είναι ο πιο σημαντικός διπλωματικός κι εμπορικός υποστηρικτής κι εταίρος της Βόρειας Κορέας, αναγνωρίζει πλέον ότι έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώριο για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πως θα είναι μία πιθανή πολεμική σύγκρουση με την Βόρεια Κορέα – στην περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας- ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε: “Προφανώς θα είναι η χειρότερη πολεμική σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας.”

“Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας διαθέτει εκατοντάδες κανόνια πυροβολικού, αλλά κι εκτοξευτές ρουκετών, ενώ εντός του βεληνεκούς βολής τους είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS “Face the Nation.”

“Στην περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης τα όπλα αυτά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την Κίνα, αλλά και την Ρωσία,” συμπλήρωσε με νόημα ο Αμερικανός ΥΠΑΜ.

Ο πύραυλος της σημερινής εκτόξευσης, φαίνεται να έπεσε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας, προκαλώντας δριμεία πολιτική αντίδραση από το Τόκιο. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε έδωσε έμφαση στην ανάληψη συλλογικής δράσης από άλλες χώρες προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι διαρκείς προκλήσεις της Πιονγιάνγκ.

“Όπως συμφωνήσαμε στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής της ομάδας χωρών G7, το ζήτημα της Βόρειας Κορέας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την διεθνή κοινότητα. Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα λάβουμε ειδικά μέτρα δράσης για ν΄ αποτρέψουμε την απειλή από την Βόρεια Κορέα,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Άμπε.

Από την πλευρά της, η νέα φιλελεύθερη κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σχολίασε ότι οι επαναλαμβανόμενες πυραυλικές εκτοξεύσεις εξανεμίζουν τις ελπίδες για ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν ζήτησε την επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως γνωστοποίησε το Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment