PeristeriNews.gr
Οικονομία

Η τρόικα εμμένει σε απολύσεις στο Δημόσιο



Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Η συζήτηση προχωρά, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά, δήλωσε ο Αντώνης Μανιτάκης ενώ στην ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση, απάντησε «ενδεχομένως, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αναπληρωτή υπουργό, Μ. Σαλμά, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε κατάλογος με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ στο χώρο της υγείας για το 2013.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου που συμμετείχαν στην τρίωρη διαπραγμάτευση με με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε έναν κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει την εξοικονόμηση:

– 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου.

– 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη.

– 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

– 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

– 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Ενημέρωση για την πρόοδο των συνομιλιών είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, γνωστοποίησε ότι οι συναντήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη σύνοδο κορυφής, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη.

Είπε ακόμη ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και επανέλαβε την εκτίμηση ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάντα αναμένεται να κριθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου. «Μάλλον πάμε για έκτακτο Eurogroup», ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντηση Στουρνάρα – Σαμαρά. «Δεν πάνε έως τώρα άσχημα οι διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, παραμένουν, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».

Το πρωί τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συνέχισε τις συζητήσεις με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές που ανέκυψαν την Κυριακή. Οπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Τρίτης.

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε στην τηλεόραση του Mega, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση.

«Θα είναι μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο όπως υποστήριξε, δημοσιονομικά έχει μεγαλύτερο όφελος, ειδικά στα πρώτα στάδια. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι αποχωρήσεις θα ξεκινήσουν από τους επίορκους και όσους δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

ΠΑΣΟΚ: Δεν θα επιτρέψουμε την εργασιακή «ζούγκλα»

Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η τρόικα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας ότι τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.

Στο ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και να μην επιτρέψουμε την εργασιακή «ζούγκλα».

Η ίδια παρέπεμψε σε σχετική δήλωσή της, της 4ης Σεπτεμβρίου, στην οποία είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη τονίσει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο που ορίζει το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας πρέπει να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια που δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χώρα και που πρέπει να αναγνωριστεί.

«Αν η τρόικα νομίζει ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα και ότι οι πολίτες της αντέχουν και άλλη πίεση, τότε βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής της. Ως εκ τούτου τα θέματα αυτά δεν είναι καν προς συζήτηση», πρόσθεσε.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο συνέδριο Greece: Investment Forum «Moving Forward», τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες ωστόσο πρόσθεσε ότι το να εστιάζεται και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια «εμμονή» που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας.

«Εργασιακό Μεσαίωνα» καταγγέλλουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Για εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα, κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατηγορώντας κυβέρνηση και τρόικα ότι μετατρέπουν την Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη τύπου Μπαγκλαντές.

Ειδικότερα, ο γραμματέας εργασιακών και κοινωνικών θεμάτων του κόμματος, Γιάννης Μανώλης κατηγορεί την «συγκυβέρνηση των προθύμων» ότι με την υπογραφή τους νομιμοποιούν τον μισθό των 580 ευρώ μεικτά για όλους τους εργαζόμενους και τη σύνταξη στα 420 ευρώ.

Χρυσή Αυγή: Ανορθόδοξος πόλεμος της τρόικας κατά της Ελλάδας

Για «ανορθόδοξο πόλεμο» της τρόικας κατά της Ελλάδος κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή, καταλογίζοντας στους ξένους τενχοκράτες πως στοχεύουν στη διάλυση της οικονομίας και την κινεζοποίηση των Ελλήνων.

Χαρακτηρίζει «θλιβερή» και «επικίνδυνη» τη συγκυβέρνηση, καθώς όπως υπογραμμίζει, λέει μόνο «ναι» στους πιστωτές, εξαπατώντας το λαό.

ΓΣΕΕ: Ο λαός υποβάλλεται στο «μαρτύριο της σταγόνας»

Με αφορμή τη νέα εμπλοκή στα εργασιακά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος παρατήρησε ότι κυβέρνηση και τρόικα υποβάλλουν στο «μαρτύριο της σταγόνας» ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να μη δεχθεί τις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις της τρόικας, που «κατεδαφίζουν κοινωνικά δικαιώματα και οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση». Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε ότι οι συνέπειες και οι κινητοποιήσεις θα είναι «απεριόριστες».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment