PeristeriNews.gr
Πολιτική

Η συμφωνία συνεργασίας με το Κατάρ


Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ αφορά τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πιθανές κοινές επενδυτικές δραστηριότητες, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ αφορά τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πιθανές κοινές επενδυτικές δραστηριότητες, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Η Κοινή Επιτροπή, στην οποία θα συμπροεδρεύουν από Ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και από την πλευρά του Κατάρ ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Qatar Investment Authority, θα αξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια και τις προτάσεις και θα αναζητήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται στην ανακοίνωση, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority) επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια έως και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα πεδία στα οποία θα διερευνηθούν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας είναι τα εξής: τουρισμός, μεταφορές, υποδομές, real estate, χρηματοπιστωτικός τομέας και ενέργεια.

Η προοπτική συνεργασίας με ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόπιστο διεθνές fund αντανακλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η ανακοίνωση του Χάρη Παμπούκη.

«Ούτε Λας Βέγκας θα γίνουμε, ούτε για καζίνο μιλάμε, αν και προφανώς κάποιοι θα το ήθελαν και βάζουν τέτοιες ιστορίες μέσα στο παιχνίδι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, μετά την επενδυτική συμφωνία Ελλάδος – Κατάρ.

Σημείωσε δε ότι σε αυτή τη συμφωνία δεν έχει συμπεριληφθεί το “Ελληνικό”, έκανε λόγο για «σενάρια» και επισήμανε ότι υπάρχει γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, που αφορά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Κατάρ αφορά επενδύσεις μέχρι 5 δισ. ευρώ και είναι από τα πιο αξιόπιστα επενδυτικά κεφάλαια σε όλον τον κόσμο και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό για μας να υπάρχει ένδειξη εμπιστοσύνης από σοβαρούς επενδυτές, όπως και έγινε».

«Σήμερα έχουμε θέσει τις βάσεις ενός αξιόπιστου επιτελικού κράτους που δεν αποτελεί πλέον αποτρεπτικό παράγοντα,αλλά αντίθετα προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι έχουν μπει οι βάσεις για ένα βιώσιμο και σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο, που δεν μπορούσε να έλθει όταν η δομή του κράτους ήταν «σαθρή» και η γραφειοκρατία «έπνιγε» κάθε καινοτομία και πρωτοβουλία.

«Αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να είμαστε αξιόπιστοι να θέτουμε εμείς τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να γινόμαστε ελκυστικοί σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις», τόνισε.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

”Διακήρυξη προθέσεων χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο είναι το μνημόνιο με το Κατάρ ” δηλώνουν σε κοινή τους δήλωση ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκης.

Το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Κατάρ αποτελεί μια συμφωνία που εξασφαλίζει και στα αραβικά κεφάλαια τη συμμετοχή τους στη ληστεία του λαού της χώρας, τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, ότι όσες περισσότερες επενδύσεις και όσο το ταχύτερο γίνουν, τόσο πιο γρήγορα θα πέσουν τα spreads και δεν θα έχουμε ανάγκη την Τρόικα. Επομένως η πρόταση του Κατάρ είναι καλοδεχούμενη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

Αυτή η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι μόνο έχει υποθηκεύσει το μέλλον των Ελλήνων πολιτών στους δανειστές μας, αλλά ετοιμάζεται να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο χώρο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment