PeristeriNews.gr
Υγεία

Η σημασία των κατάλληλων υποδημάτων στην καθημερινότητα


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντική είναι η επιλογή των παπουτσιών για την καθημερινότητα; Αν δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ, κακώς!

Διότι η σωστή επιλογή παπουτσιών είναι το κλειδί για την αποφυγή πολλών προβλημάτων στα πόδια.

Το να επιλέξεις υποδήματα με σωστή δομή και υλικά όπως για παράδειγμα τα ανατομικά παπούτσια, είναι αρκετά σημαντικό καθώς θα προφυλάξεις το σώμα σου και τα πόδια σου από κινδύνους και παθήσεις.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ένα ακατάλληλο για το πόδι παπούτσι είναι σε θέση να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους μετέπειτα.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία το να επιλέγουμε τα κατάλληλα παπούτσια και πώς παπούτσια που φοριούνται καθημερινά προκαλούν προβλήματα που δεν μπορείς να φανταστείς!

Αθλητική υπόδηση

Φυσικά και τα αθλητικά παπούτσια αποτελούν μια στάνταρ επιλογή. Ωστόσο δεν είναι όλα τα αθλητικά παπούτσια για κάθε χρήση.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που ασχολείται επαγγελματικά με τον αθλητισμό ή κάποιος με προβλήματα υγείας είναι σημαντικό να δίνει προσοχή στην κατασκευή του παπουτσιού.

Όμως, ακόμα και αν κάποιος αθλείται σε ερασιτεχνική βάση οφείλει να δώσει σημασία στο υλικό και την κατασκευή του παπουτσιού, καθώς το να αποφευχθούν οι κραδασμοί και η καταπόνηση του πέλματος είναι ο κύριος στόχος.

Επομένως, η επιλογή του παπουτσιού εξαρτάται και από τη χρήση αλλά και τη συχνότητα που χρησιμοποιείται.

Ψηλά Παπούτσια

Και εννοείται πως αναφερόμαστε στα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ένα απαραίτητο κομμάτι στη συλλογή μιας γυναίκας, το οποίο, όμως, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο πόδι.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Αυτό συμβαίνει γιατί αυτού του είδους τα παπούτσια επιβαρύνουν αρκετά το εμπρόσθιο μέρος του ποδιού χωρίς να είναι καταλλήλως κατασκευασμένα.

Η πτώση μετατάρσιου είναι το συχνότερο πρόβλημα που προκαλείται από τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, ενώ η αρκετά συχνή χρήση τους επιβαρύνει τους μύες, τα γόνατα, τους τένοντες κ.α.

Μυτερά παπούτσια

Αυτού του είδους τα παπούτσια προκαλούν έναν συνδυασμό προβλημάτων που ισχύουν και σε άλλες κατηγορίες παπουτσιών που θα δούμε στη συνέχεια.

Είτε αναφερόμαστε σε ψηλοτάκουνα παπούτσια είτε σε ίσια, η πίεση που δέχεται το πρόσθιο του ποδιού είναι η ίδια.

Ο περιορισμένος χώρος που προσφέρει το παπούτσι πιέζει το πόδι, προκαλώντας έτσι προβλήματα όπως κότσι, μεταταρσαλγία κ.α.

Επομένως, μπορεί να θεωρείται στυλάτο ένα παπούτσι με μύτη και αισθητικά να είναι αρεστό, ωστόσο τα προβλήματα που προκαλεί είναι αρκετά σημαντικά.

Μπότες 

Οι κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν παπούτσια όπως οι μπότες εξαρτώνται από το αν έχουν τακούνι ή όχι και από τον χώρο που υπάρχει στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού.

Επιπρόσθετα, η χρήση αυτού του παπουτσιού σε καθημερινή και πολύωρη βάση, συμπιέζει μέρος των νεύρων και σε πολλές περιπτώσεις προκαλούνται νευραλγίες.

Ίσια παπούτσια

Τα γνωστά σε όλους flat παπούτσια! Αν και επιλέγονται για την άνεση που προσφέρουν, μακροπρόθεσμα αυτού του είδους τα παπούτσια δεν προλαμβάνουν τους κραδασμούς, ούτε τους μειώνουν.

Το συχνότερο πρόβλημα που παρατηρείται είναι η πλατυποδία και το κοντό πρώτο μετατάρσιο. Και παρά το γεγονός πως τα flat παπούτσια επιλέγονται για ξεκούραση και άνεση, με το πέρας του χρόνου φέρνουν στην επιφάνεια προβλήματα όπως  σησαμοειδίτιδα, άκανθα πτέρνας κ.α.

Συνεπώς, παρά την ανακούφιση και ξεκούραση που μπορεί να προσδίδουν τα flat υποδήματα, τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετέπειτα είναι σημαντικά και χρήζουν προσοχής.

Ολοκληρώνοντας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η σωστή επιλογή παπουτσιών είναι ένα σημαντικό και περίπλοκο θέμα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Χαρακτηριστικά όπως η αντοχή, άνεση, η προστασία από διάφορους κραδασμούς κ.α. είναι σημεία που πρέπει να προσεχθούν και σίγουρα να ληφθούν υπόψη πριν από οποιαδήποτε αγορά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment