PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Η παράνομη μετανάστευση σε νούμερα (πίνακες)


Μία μεγάλη έρευνα για την παράνομη μετανάστευση δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το LesvosNews.gr.

Μία μεγάλη έρευνα για την παράνομη μετανάστευση δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το LesvosNews.gr.

I. Συλλήψεις παράνομων μεταναστών (εθνική εικόνα)

Οι συλλήψεις των παράνομων μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα τον μήνα Φεβρουάριο κατέγραψαν μείωση της τάξεως του -56,83% (από 5.604 το 2012 σε 2.419 το 2013).

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατηρούμε ότι η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται στη Γ.Α.Δ.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-99,01%), καθώς, από 2.228 συλλήψεις τον Φεβρουάριο του 2012, τον αντίστοιχο μήνα του 2013 συνελήφθησαν μόλις 22 παράνομοι μετανάστες. Οι υπόλοιπες Γ.Α.Δ.Π. παρουσιάζουν αυξομείωση του ποσοστού των συλλήψεών τους, με μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Γ.Α.Δ.Π. Νοτίου Αιγαίου (1014,29%), ήτοι από 7 συλλήψεις τον Φεβρουάριο του 2012 έγιναν 78 συλλήψεις τον Φεβρουάριο του 2013.

Η κατάσταση ανά Αστυνομική Διεύθυνση

Με βάση τους πίνακες που ακολουθούν παρατηρούμε τις Αστυνομικές Διευθύνσεις οι οποίες κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα σημείωσαν αύξηση στο ποσοστό συλλήψεων μη νομίμων μεταναστών. Από τις εν λόγω Διευθύνσεις ξεχωρίζουν αυτές του Ανατολικού Αιγαίου, όπου η αύξηση του ποσοστού των συλλήψεων είναι πολύ μεγάλη, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συλλήψεων κινείται στα όρια της αποτελεσματικής διαχείρισης.

Πλέον των ανωτέρω, από την ανάγνωση των Α.Δ. που κατέγραψαν αύξηση στις συλλήψεις την περίοδο αυτή, φαίνεται και η γεωγραφική ανάπτυξη του προβλήματος στον ελλαδικό χώρο. Ειδικότερα, η μεταναστευτική πίεση που καταγράφηκε επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα έχει μεταφερθεί από την περιοχή του Έβρου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και καταλήγει με τη βοήθεια κυκλωμάτων που δρουν στο εσωτερικό της χώρας μας στις περιοχές που οδηγούν είτε προς τις ακτές της Ιταλίας ή προς το έδαφος γειτονικών χωρών (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία) και από εκεί, μέσω του βαλκανικού άξονα, στην Ουγγαρία και Σλοβενία.



Ανάλυση κατάστασης στην περιοχή του Έβρου

Τον Φεβρουάριο του 2013 καταγράφηκε μείωση κατά 99,28% στις συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του παρελθόντος έτους (2.213). Ουσιαστικά, ο αριθμός των συλλήψεων, όπως διακρίνουμε και από τον επόμενο πίνακα, ανά ημέρα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, για την εν λόγω περιοχή (Έβρου) αξίζει να παραθέσουμε και την αποτελεσματικότητα που σημειώθηκε στις αποτροπές εισόδου στη χώρα παρανόμων μεταναστών. Στην Α.Δ. Αλεξανδρούπολης καταγράφηκαν 15 περιστατικά, τα οποία αναλογούσαν σε 114 αλλοδαπούς διαφόρων υπηκοοτήτων, ενώ στην Α.Δ. Ορεστιάδας σημειώθηκαν 84 περιστατικά, τα οποία αναλογούσαν σε 365 αλλοδαπούς διαφόρων υπηκοοτήτων.

Με βάση τα στοιχεία του ανωτέρω πίνακα διαπιστώνουμε ότι περίπου ανά τρεις ημέρες είχαμε και ένα περιστατικό παράνομης διεκπεραίωσης μεταναστών στις ακτές των νησιών μας στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτή η συχνότητα μπορεί να ερμηνευτεί ως ακολούθως:

α) υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εγκληματικών οργανώσεων στις έναντι τουρκικές ακτές

β) η φυσική παρουσία των λιμενικών Αρχών μας και των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή δεν επαρκεί για την επί 24ώρου βάσεως επιτήρηση των εν λόγω συνόρων.

γ) οι τουρκικές λιμενικές και αστυνομικές Αρχές δεν επιτηρούν καθόλου την περιοχή τους

δ) η οργάνωση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης είναι πολύ καλή και τους επιτρέπει τη σε σύντομο χρόνο προετοιμασία και διεξαγωγή επιχειρήσεων διεκπεραίωσης μη νόμιμων μεταναστών στις ελληνικές ακτές.


Γενικές διαπιστώσεις

Παρά τα μέτρα ανάσχεσης της μεταναστευτικής ροής στην περιοχή του Έβρου, το φαινόμενο εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένη πίεση στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας.

Η στρατηγική της πρόληψης και αποτροπής που εφαρμόζεται επί του παρόντος με επιτυχία στα χερσαία – ποτάμια σύνορά μας με την Τουρκία φαίνεται να μην έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στη θάλασσα. Η διεκπεραίωση παράνομων μεταναστών ακόμη και πλησίον της πόλης της Μυτιλήνης ή σε δυτικές περιοχές των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο καταδεικνύει, επί της αρχής, την έλλειψη μέσων επιτήρησης. Το μοντέλο συνεργασίας με τη Frontex και άλλους συναρμόδιους σε εθνικό επίπεδο φορείς χρειάζεται περαιτέρω ενδυνάμωση μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Η συνεχιζόμενη και για το υπό ανάλυση χρονικό διάστημα εισροή μεταναστών, μέσω των θαλασσίων συνόρων μας με την Τουρκία, επιβαρύνει περαιτέρω τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση και υποδοχή των παρανόμων μεταναστών.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβλήματα στην εικόνα της χώρας, όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης και κατ’ επέκταση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, βεβαίως, λειτουργεί ως παράγων έλξης των μεταναστευτικών ροών, αφού οι επίδοξοι παράνομοι μετανάστες γνωρίζουν πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αφεθούν ελεύθεροι.

Στον αντίποδα της διαπίστωσης αυτής, τα μέτρα για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παρανόμων μεταναστών από το εσωτερικό της χώρας προς τα σημεία – περιοχές εκροής εξακολουθούν να μην αποδίδουν στον βαθμό που πρέπει. Η αντίληψη της σύλληψης του διακινητή και όχι η εξάρθρωση του κυκλώματος κυριαρχεί στην υπηρεσιακή δράση, με ορισμένες – βεβαίως – εξαιρέσεις.

Η προσπάθεια καλύτερης οργάνωσής μας θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς η ανομοιομορφία στον τρόπο αντίληψης, σχεδιασμού και εκτέλεσης των μέτρων διαχείρισης του φαινομένου σε όλα τα γεωγραφικά επίπεδα εξακολουθεί να υφίσταται.

Η κατάσταση τόσο στη Συρία όσο και σε άλλες περιοχές της ασιατικής και αφρικανικής Ηπείρου φαίνεται πως θα συντηρήσει τη μεταναστευτική πίεση προς τη χώρα μας και για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι γιορτάζουν οι ορθόδοξοι Χριστιανοί σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Peristeri News

Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος

Peristeri News

Δεν θα πραγματοποιηθεί δρομολόγιο Πειραιάς-Ηράκλειο της ΑΝΕΚ

Peristeri News

Leave a Comment