PeristeriNews.gr
Απόψεις

Η παγίδα της επόμενης μέρας


Γράφει ο Αθανάσιος Ι. Σκορδάς

Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση, στην αντιμετώπιση της υγειονομικής πτυχής της επιδημίας, είναι δεδομένη η επάρκεια των κυβερνητικών μέτρων και αναγνωρίζεται σχεδόν καθολικά από τους πολίτες, όπως δείχνει το σύνολο σχετικών ερευνών.

Αυτή η επιτυχία έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για αντίστοιχη επάρκεια και στην διαχείριση της οικονομικής πτυχής της επιδημίας. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το ThinkTank Ρ.ΕΥ.Μ.Α. (https://www.reuma.gr/2020/04/13/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΕΡΕΥΝΑΣ/) κατέγραψε ότι δύο στους τρεις πολίτες περιμένουν ένα σχέδιο επανάκαμψης της οικονομίας από την κυβέρνηση ενώ μόλις οι μισοί – ένας στους τρεις – περιμένουν κάτι
αντίστοιχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να λοιπόν η παγίδα της επόμενης μέρας.

Τις επόμενες εβδομάδες καλούμαστε όλοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις και η υποχρέωση προκαταβολής φόρου εξακολουθεί να παραμένει. Η τρέχουσα χρήση είναι προφανές ότι θα είναι ζημιογόνα. Φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα κληθούν να προκαταβάλλουν φόρο με βάση υπολογισμού τα αποτελέσματα του 2019 δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας. Αλλά κι αυτοί που θα καταβάλλουν την προκαταβολή, είναι προφανές ότι θα είναι πιστωτικοί φόρου το επόμενο έτος. Οδηγούμαστε δηλαδή, σε ένα 2021 όπου το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει έσοδα που προεισέπραξε το 2020 και φυσικά δεν θα προεισπράξει καμμιά προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση. Αυτό κι αν είναι προαναγγελία δημοσιονομικής κατάρρευσης… με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές…

Για να μην υπάρχει ο πειρασμός να μοιράζονται φέτος εικονικά χρήματα, ενδείκνυται η άμεση κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Θα είναι μια ουσιαστική ένεση ρευστότητας περίπου 3 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία η οποία θα σώσει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Στο εύλογο ερώτημα του κενού που προκύπτει στα δημόσια έσοδα, σημειώνω ότι υπάρχουν δυνατότητες αναπλήρωσης μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Δυστυχώς, ενώ έχει χυθεί πολύ μελάνι για την έκδοση κορονο-ομολόγου – δηλ. έκδοσης χρέους – δεν συζητάμε για τις δυνατότητες άμεσων χρηματοδοτικών μεταβιβάσεων μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, οι οποίες δεν είναι δάνεια και δεν επιβαρύνουν το χρέος.

Η διαχείριση της οικονομικής πτυχής της επιδημίας έχει πολλές παγίδες. Εναπόκειται στον πατριωτισμό όλων, πολιτών και πολιτικών, να τα καταφέρουμε. Με σχέδιο, συνεννόηση και στοχοπροσήλωση. Χωρίς υστεροβουλίες και μικροπολιτική.

Ο Αθανάσιος Ι. Σκορδάς, είναι πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και στέλεχος Επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment