PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση του πρώην αφεντικού στο ΔΝΤ


Η γαλλική προεδρία μπορεί να μην είναι τελικά ένα όνειρο που έληξε άδοξα για τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η γαλλική προεδρία μπορεί να μην είναι τελικά ένα όνειρο που έληξε άδοξα για τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Κοριός κατέγραψε συνομιλίες που αποδεικνύουν ότι η ανυπεράσπιστη καμαριέρα ήταν μπλεγμένη σε ξέπλυμα χρήματος και αρραβωνιαστικιά φυλακισμένου και έφερε τα πάνω κάτω στην υπόθεση που προκάλεσε αλλαγή ηγεσίας στο ΔΝΤ και έκανε τον Νικολά Σαρκοζί να πάρει μιαν ανάσα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Οπως αποκαλύπτει η «New York Times», που επικαλείται δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας, το κατηγορητήριο που βάραινε τον Γάλλο πολιτικό καταρρέει «εξαιτίας της διάτρητης αξιοπιστίας της γυναίκας».

Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα του ίδιου του εισαγγελέα, του Σάιρους Ρ. Βανς Τζούνιορ και όχι των συνηγόρων του Στρος-Καν έδειξε ότι από τις 14 Μαΐου η καμαριέρα «ψευδόταν συνεχώς».

Οι συνεργάτες τού Βανς ενημέρωσαν τον δικαστή χθες ότι «είχαν σοβαρό πρόβλημα με το κατηγορητήριο» παρά το γεγονός ότι η γυναίκα εξακολουθούσε να υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον Γάλλο πολιτικό.

100.000 δολάρια στον τραπεζικό λογαριασμό της καμαριέρας

Οι συνεργάτες τού εισαγγελέα φέρονται να ενημέρωσαν τον δικαστή ότι περιήλθε στα χέρια τους η καταγεγραμμένη συνομιλία της γυναίκας μ’ έναν φυλακισμένο άνδρα μία ημέρα μετά το περιστατικό με τον Στρος-Καν, κατά την οποία συζήτησε μαζί του τα πιθανά οφέλη σε περίπτωση που κινηθεί δικαστικά εναντίον του πολιτικού.

Ο άνδρας με τον οποίο επικοινώνησε η Ναφισάτου Ντιάλο, όπως προκύπτει από την έρευνα, είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι είχε στην κατοχή του 180 κιλά μαριχουάνας, ενώ είναι ένας από τους ανθρώπους που έκαναν πολλές καταθέσεις μετρητών τα τελευταία δύο χρόνια σε τραπεζικό λογαριασμό της 32χρονης από τη Γουινέα.

Στον λογαριασμό της έχουν γίνει συνολικά κατααθέσεις 100.000 δολαρίων από την Αριζόνα, την Τζόρτζια, τη Νέα Υόρκη και την Πενσιλβάνια.

Επιπλέον, οι συνεργάτες τού Βανς Τζούνιορ, που αρχικά είχε εμφανιστεί λάβρος κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν, ανακάλυψαν ότι η Ντιάλο πλήρωνε εκατοντάδες δολάρια κάθε μήνα για τηλεφωνικούς λογαριασμούς σε πέντε διαφορετικές εταιρείες.

Ωστόσο, η γυναίκα επέμενε ότι είχε μόνον ένα τηλέφωνο και ότι δεν είχε ιδέα για τις καταθέσεις στον λογαριασμό της, εκτός από το ότι τις έκαναν ο «αρραβωνιαστικός» της, όπως τον χαρακτήρισε, και οι φίλοι του.

Κενά εμφανίζουν επίσης και όσα ισχυρίστηκε η Ντιάλο προκειμένου να εξασφαλίσει άσυλο στις ΗΠΑ.

Στις καταθέσεις της μετά την καταγγελία της για βιασμό από τον Ντομινίκ Στρος-Καν είχε πει ότι έκανε αίτηση ασύλου έπειτα από ακόμα έναν βιασμό, ωστόσο, μετά τη διασταύρωση των όσων υπήρχαν στα έγγραφα της αίτησής της, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει.

Η εξέλιξη της υπόθεσης με την κατάρρευση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Στρος-Καν θεωρείται μεγάλο πλήγμα για τον Σάιρους Βανς Τζούνιορ, τον γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τις μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες.

Τον τελευταίο καιρό ο Βανς έχει στο ενεργητικό του μεγάλου βεληνεκούς δικαστικές ήττες και ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο έντονης κριτικής, καθώς «άφησε να περάσει ενάμισης εφιαλτικός μήνας για τον Στρος-Καν, αποκρύπτοντας τα κενά του κατηγορητηρίου του», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του γαλλικού περιοδικού «Nouvel Observateur» στη Νέα Υόρκη Φιλίπ Μπουλέ Ζερκούρ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να ανατρέπει το δεδομένο της εξέτασης DNA που έδειξε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν και η καμαριέρα είχαν πράγματι σεξουαλική επαφή.

Νέα δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα της Γαλλίας

Κι εκεί που το μοίρασμα της τράπουλας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας εν όψει των προεδρικών εκλογών γινόταν χωρίς το φαβορί, τώρα ξαφνικά όλα αλλάζουν.

Αν και ακόμη είναι ρευστά για τη δικαστική διαδικασία και το πότε θα έχει το δικαίωμα ο Ντομινίκ Στρος-Καν να ταξιδέψει στη Γαλλία, πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος αρχίζουν και πάλι να αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά το ενδεχόμενο του πολιτικού του μέλλοντος.

Εξάλλου, η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές λήγει στις 13 Ιουλίου.

Ο Ζαν-Μαρί λε Γκεν, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσκείμενος στον Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι τους μήνες που έρχονται κεντρικός παράγοντας της γαλλικής πολιτικής ζωής.

«Ολοι όσοι ποντάρισαν στην πολιτική του εξαφάνιση τώρα θα πρέπει να υπολογίζουν σε έναν άνθρωπο που, το ελπίζω, θα είναι ελεύθερος και θα μπορεί να κοιτάζει τους Γάλλους στα μάτια» δήλωσε.

«Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εάν αθωωθεί» δήλωσε ο Ζαν-Λουί Μπορλό, ο νέος υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Απασχόλησης της Γαλλίας, στα δίκτυα i-Tele και Radio Classique.

«Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως υποθέτουμε, με την απόσυρση των κατηγοριών, τι τον εμποδίζει να επανέλθει, εάν έχει τη δύναμη και την επιθυμία;» είπε με νόημα.

Διαφορετική είναι η άποψη των αναλυτών.

«Πολλά πράγματα μετράνε ακόμα σε βάρος του Στρος-Καν. Ακόμη και το ημερολόγιο. Θα χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρώσει την υπεράσπισή του. Ακόμη και αν αυτό που έκανε δεν ήταν εγκληματικό, όλα θα πάρουν καιρό. Η ζημιά που έχει γίνει στη φήμη του καθιστά την ιδέα ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές επιστημονική φαντασία» εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής του περιοδικού «L’ Express» Κριστόφ Μπαρμπιέ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment