PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Ευρώπη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας


Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, καθώς έληξε η διορία που δόθηκε στον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές.

Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές.

Έτσι, το Λονδίνο δια στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και η Ισπανία δια στόματος του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή και η Γαλλία ανακοίνωσε δια στόματος Εμανουέλ Μακρόν ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Σουηδία.

«Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Ακόμη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter.

Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Η στάση της Ελλάδας

Όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η κυβέρνηση να τάσσεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να «αδειάζει» το καθεστώς Μαδούρο και τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «αδειάζουν» τον Τσίπρα και να τάσσονται στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα συνυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (της «υπουργού Εξωτικών» της EE) Φεντερίκα Μογερίνι σύμφωνα με το οποίο «υπάρχει πλήρης ενότητα μεταξύ των κρατών – μελών για τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης (του Χουάν Γκουαϊδό) και την αναγνώριση ότι πρόκειται για το δημοκρατικό, νόμιμο σώμα της Βενεζουέλας και το θεσμό που πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί στην εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας». Στον αντίποδα στην ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της αναγνώρισης Γκουαϊδό ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Θύμα λογοκρισίας ο Χουάν Γκουαϊδό

Θύμα λογοκρισίας έπεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό με το καθεστώς Μαδούρο να σαμποτάρει τις ιστοσελίδες μέσω των οποίων καλούσε τους συμπολίτες του να ξεσηκωθούν κατά της «δικτατορικής» κυβέρνησης του Καράκας.

Ο κυβερνητικός πάροχος μπλόκαρε το Facebook, το Instagram, το Twitter και το YouTube έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να παρακολουθήσουν «live» τις ομιλίες του 35χρονου επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Associated Press».

Την ώρα που ο Νικολάς Μαδούρο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εμφυλίου και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Νωρίτερα ο Μαδούρο είχε απορρίψει το τελεσίγραφο ευρωπαϊκών κρατών να προκηρύξει νέες εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment