PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Η Ένωση Γονέων Πετρούπολης κατά της συρρίκνωσης των ξένων γλωσσών


Στο γυμνάσιο θα επιλέγουν το σχολείο τους ανάλογα με το αν είναι «γαλλόφωνο» ή «γερμανόφωνο»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τις εγκυκλίους για την εκμάθηση ξένων γλωσσών στα δημόσια σχολεία.

Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:

«Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας για μια ακόμη φορά την προσφιλή του τακτική, να προχωρά στη λήψη αντιλαϊκών, αντιεκπαιδευτικών και αντιπαιδαγωγικών μέτρων με τη λήξη της σχολικής χρονιάς φέρνοντας τους γονείς προ τετελεσμένων γεγονότων.

Αυτή τη φορά προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίων που αφορούν στη συρρίκνωση της απογευματινής ζώνης των ολοημέρων και την κατασκευή «γαλλόφωνων» και γερμανόφωνων» σχολείων.

Με τις εγκυκλίους αυτές το Υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση του «νέου» σχολείου, του αυτόνομου – αυτοδιοικούμενου.

Πιο συγκεκριμένα:

• Δεν διστάζει να ανατρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό και την εκπαιδευτική συνέχεια από τη μία τάξη στην άλλη.

• Η εκμάθηση της ξένης γλώσσα όσο και η απογευματινή ζώνη των ολοήμερων δημοτικών σχολείων «αποδεσμεύονται από την ευθύνη του κράτους για να μεταφερθούν στην ευθύνη της «τοπικής κοινωνίας» (πρόθυμους γονείς, δήμους και περιφέρειες που θα μισθώσουν εκπαιδευτικούς).

• Διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και εισάγονται νέα κριτήρια εγγραφής των παιδιών, ανάλογα με την ξένη γλώσσα που επιθυμούν. Οι μαθητές ιδιαίτερα στο γυμνάσιο θα επιλέγουν το σχολείο τους ανάλογα με το αν είναι «γαλλόφωνο» ή «γερμανόφωνο».

• Η μετατροπή των σχολείων σε «γαλλόφωνα» και «γερμανόφωνα» θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων μεταξύ τους.

• Στο δημοτικό αν σε ένα σχολείο δεν διδάσκεται η γλώσσα που επέλεξαν να κάνουν κάποιοι μικροί μαθητές δεν θα κάνουν δεύτερη γλώσσα ή θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο. Είναι φανερό τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο γυμνάσιο αφού οι μαθητές που δε διδάχτηκαν μια γλώσσα στο δημοτικό δεν θα μπορούν να την παρακολουθήσουν στο γυμνάσιο.

• Ετοιμάζονται μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών. Ξεκινούν με τις απολύσεις των πιο ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών (π.χ. των ξένων γλωσσών, εκπαιδευτικών που προσελήφθηκαν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της ΕΕ ). Με τη νέα σχολική χρονιά θα χαθούν πολλές οργανικές θέσεις. Όσοι μένουν μπορούν κατά το Υπουργείο να διδάξουν Ιστορία και Λογοτεχνία, αύριο ίσως και Μαθηματικά!!!!

• Με αφορμή τη κρίση υλοποιούν πιο γρήγορα την αυτονόμηση του σχολείου και το πέρασμά του στην τοπική κοινωνία πιο επιθετικά.

• Σε μια εποχή που η μαύρη και γκρίζα εργασία αυξάνει εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής που ακολουθούν το υπουργείο θέτει ως στοιχείο αποκλεισμού εγγραφής των παιδιών στο ολοήμερο βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας και από τους δύο γονείς. Όμως η μαύρη εργασίας δεν καταγράφεται, δεν αποδεικνύεται, απλά βιώνεται.

Οι γονείς, έχουμε ήδη αρνητική εμπειρία από την εμπλοκή των Δήμων στις εκπαιδευτικές διαδικασίες αφού αυτό που είδαμε είναι υποβάθμιση, εμπορευματο–ποίηση, ανταποδοτικότητα. Κανένας γονιός, μαθητής, εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να υλοποιηθεί ούτε μια κατάργηση είτε ξένης γλώσσας είτε ολοήμερου, να μη γίνει ούτε μια απόλυση. Όλοι οι σύλλογοι γονέων και γονείς να καταθέσουν κείμενα καταγγελίας στις διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας.

Ζητάμε:

• Όχι στην κατάργηση ολοήμερων τμημάτων και το διαχωρισμό των σχολείων σε «γαλλόφωνα» ή «γερμανόφωνα».

• Διδασκαλία ξένων γλωσσών μέσα στη σχολική διαδικασία με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τόσο για τα Αγγλικά όσο και για τη δεύτερη ξένη γλώσσα, που θα επιλέξει ο μαθητής, ώστε εντός του σχολείου να αποκτά επάρκεια –επιπέδου

Β . Αντίστοιχη επάρκεια μέσο της σχολικής διδασκαλίας μπορεί και πρέπει να αποκτά ο μαθητής και στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές .

• Να μην καταργηθούν, αντίθετα να επεκταθεί ο θεσμός των ολοήμερων τμημάτων με ενίσχυση σε υποδομές (τραπεζαρίες, χώρους ανάπαυσης κλπ ) και το αναγκαίο προσωπικό (έγκαιρη πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού –καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι κλπ ).

• 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό – Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών

• Όχι στον «Καλλικράτη», στο αποκεντρωμένο – διαφοροποιημένο νέο σχολείο της αγοράς.

• Μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί από το κράτος εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού.

• 12χρονο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Τον Σεπτέμβρη πρέπει σε κάθε σχολείο, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να απαιτήσουμε να μην εφαρμοστούν οι εγκύκλιοι για τα ολοήμερα και τη δεύτερη ξένη γλώσσα.

Να προετοιμάσουμε συντονισμένες παρεμβάσεις στις Περιφέρειες Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: 76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

Peristeri News

Τι γίνεται με την αντιπυρική προστασία στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Σύσκεψη για θέματα αθλητισμού στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας

Peristeri News

Leave a Comment