PeristeriNews.gr
Πολιτική

Η Ελλάδα θα μεταφέρει τη βοήθεια στην Γάζα (video)


Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Αμπάς.

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά την επεισοδιακή απαγόρευση απόπλου από το Πέραμα πλοίου που μετείχε στον στολίσκο ο οποίος επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Μαχμούντ Αμπάς θεώρησε θετική την πρόταση και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του Κουαρτέτου στο πλαίσιο των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής «Παράνομος απόπλους του σκάφους AUDACITY OF HOPE Σημαίας Η.Π.Α και συνθήκες κράτησης του Πλοιάρχου »

Το σκάφος AUDACITY OF HOPE Σημαίας Η.Π.Α. απέπλευσε απογευματινές ώρες της 01/07/2011 χωρίς άδεια απόπλου της οικείας Λιμενικής Αρχής, και ενώ ήταν σε γνώση των υπευθύνων του πλοίου και βεβαίως του πλοιάρχου ότι εκκρεμούσαν ουσιώδεις ελλείψεις που αφορούσαν στην αξιοπλοΐα του πλοίου.

Είναι γνωστό ότι το πλοίο στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε, απετράπη ο απόπλους του και οδηγήθηκε στο Λιμένα Κερατσινίου, όπου και παραμένει.

Ο κατηγορούμενος 60χρονος πλοίαρχος του σκάφους, κατ εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα Πειραιά, στον οποίο προσήχθη την 02/07/2011, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, για παράβαση των άρθρων 234 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα, παραμένει κρατούμενος στο Α.Τ. Κερατσινίου, προκειμένου να απολογηθεί τη Τρίτη 05/07/2011.

Οι συνθήκες κράτησής του είναι αυτές που απορρέουν από την υφιστάμενη νομοθεσία ( Κώδικας Ποινικής Δικονομίας , Χάρτης Ην. Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα).

Οφείλω να επισημάνω ότι η χώρα μας ως κατεξοχήν ναυτικό έθνος και παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των κανόνων και του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας, υποχρεούται να τηρεί και τηρεί απαρέγκλιτα την εφαρμοστέα εθνική και διεθνή νομοθεσία πού αφορά σε ελέγχους και επιθεωρήσεις πλοίων που καταπλέουν και παραμένουν σε ελληνικά λιμάνια και αγκυροβόλια.

Ειδικότερα, καθόσον οι έλεγχοι αυτοί και επιθεωρήσεις συνδέονται αιτιωδώς με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τη ναυτική ασφάλεια και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα ως παράκτιο Κράτος ασκεί πλήρη δικαιοδοσία επί των πλοίων ανεξαρτήτου σημαίας που βρίσκονται στα λιμάνια της.

Γνωρίζεται ότι με Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή από της 01/07/2011 απαγορεύεται ο απόπλους πλοίων υπό ελληνική και ξένη σημαία από ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας(ε) με προορισμό τη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.

Ανάλογες Αποφάσεις, οι οποίες εδράζονται πρωτίστως στην έκκληση του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την προτροπή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2011, αλλά και στη νεωτέρα, σημερινή Ανακοίνωση, το άρθρο 128 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου για τη χώρα μας και βεβαίως στην ανάγκη προστασίας των εθνικών συμφερόντων, έχουν λάβει και είναι σε ισχύ, και άλλα Κράτη, όπως η Κύπρος και η Γαλλία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

Peristeri News

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Leave a Comment