• Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021

Η Μπόκο Χαράμ έκαψε ολόκληρο χωριό στη Νιγηρία

Peristeri News
Peristeri News
Δεκ27/ 2015

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν μέλη της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν εναντίον ενός χωριού στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν το Σάββατο μέλη μιας οργάνωσης αυτοάμυνας που έχουν συστήσει πολίτες.

Οι τζιχαντιστές, που κινούνταν με ποδήλατα, επιτέθηκαν εναντίον του χωριού Κίμπα, στην πολιτεία Μπόρνο, περί τις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή, σύμφωνα με τους πολιτοφύλακες. Άνοιξαν πυρ εναντίον χωρικών και πυρπόλησαν τα σπίτια τους.

«Οι ένοπλοι σκότωσαν 14 ανθρώπους και πυρπόλησαν το χωριό πριν τραπούν σε φυγή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα Καρίμπε, μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμάει στο πλευρό του στρατού εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

«Ούτε ένα σπίτι δεν σώθηκε από τις φλόγες», δήλωσε ένα δεύτερο μέλος της πολιτοφυλακής, ο Μούσα Σουλεϊμάν, αφού μετέβη στην κοινότητα που δέχθηκε την επίθεση.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Κίμπα εγκατέλειψαν το χωριό και μετέβησαν στην πόλη Μπίου, όπου μεταφέρθηκαν σε έναν καταυλισμό προσφύγων, ο οποίος ήδη είναι γεμάτος με ανθρώπους που εκτοπίστηκαν σε άλλες επιδρομές της Μπόκο Χαράμ.

Η νέα επίθεση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι ότι ο πόλεμος εναντίον της Μπόκο Χαράμ έχει «από τεχνική άποψη» κερδηθεί. Σημειώθηκε επίσης μία εβδομάδα πριν από την προθεσμία που είχε ορίσει ο αρχηγός του κράτους, την 31η Δεκεμβρίου, για την οριστική επικράτηση επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο Μπουχάρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, είχε εκλεγεί στην αρχή της χρονιάς υποσχόμενος στο πρόγραμμά του να τερματίσει την εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, η οποία ξέσπασε το 2009 στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας και έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους.

Στόχος της οργάνωσης είναι η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία. Οι δυνάμεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας έχουν ανακαταλάβει τα περισσότερα από τα εδάφη που κατείχε η Μπόκο Χαράμ, αλλά μέλη της συνεχίζουν να επιτίθενται εναντίον απομονωμένων χωριών.