PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου


Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2020, καθώς τον χαρακτηρίζει ακραία μνημονιακό, ξεκάθαρα ταξικό και ενισχυμένο έντονα με τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της διοίκησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αριστερή Κίνηση Περιστερίου:

«Χωρίς να μας ξενίζει ο προϋπολογισμός για το έτος 2020 με ευκολία χαρακτηρίζεται  ακραία μνημονιακός, ξεκάθαρα ταξικός και ενισχυμένος έντονα με τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι:

– για ακόμη μία φορά την πλασματικότητα   του προϋπολογισμού που ενώ στερείται από οπουδήποτε σοβαρή και ορθολογιστική αντίληψη βάση των αναγκών της κοινωνίας και των δημοτών, παρατηρούμε την συνεχή αλλοίωση του με τροποποιήσεις και μεταφορές κωδικών σύμφωνα με τις ανάγκες που υπαγορεύονται από θεσμούς και παράγοντες, μακριά από την κοινωνία.

– το διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών συμβουλίων μεταφέροντας  περισσότερες κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια σε επιτροπές διοίκησης περιφερειών και δήμων (Οικονομική Επιτροπή Περιφερειών και Δήμων και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμων), δίνοντάς τους υπερεξουσίες. Έτσι, εκτός από τον εισηγητικό τους ρόλο, μπορούν πλέον να αποφασίζουν με μεγαλύτερη ευχέρεια για θέματα που αφορούν αύξηση κόστους συμβάσεων, διαγραφή χρεών, απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, έγκριση προϋπολογισμών ΝΠ ή επιχειρήσεων δήμων, άσκηση ή παραίτηση από ένδικα μέσα κλπ.

Ο ”Κλεισθένης ΙΙ” ως συνέχεια του ”Κλεισθένης Ι” ενισχύει και βαθαίνει  τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με μειώσεις φόρων για το κεφάλαιο, με δημιουργία αιματοβαμμένων πλεονασμάτων 3,5% και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την αντεργατική -αντιλαϊκή επίθεση με την εφαρμογή μνημονικών δεσμεύσεων  προκαλώντας  ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση για την κοινωνική πλειοψηφία, με  ενίσχυση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, με  μειωμένα  ποσά για κοινωνική πολιτική.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την αριθμητική αποτίμηση της επίθεσης διαρκείας στα λαϊκά εισοδήματα από το κεντρικό κράτος ,τους δήμους ως τοπικό κράτος σε συνεργασία  με τους μηχανισμούς των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και το καθεστώς επιτροπείας.

Ο Κλεισθένης ΙΙ, έρχεται με πιο επιθετικό χαρακτήρα στοχεύοντας στην <<αποτελεσματικότερη και ταχύτερη>>  πρόσδεση και διαπλοκή των δήμων με τα  μεγάλα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους.

Ο δήμος Περιστερίου δεν αποτέλεσε ούτε αποτελεί λαϊκό θεσμό , ούτε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση. Λειτουργεί ως τοπικό κράτος-εργαλείο εφαρμογής της πολιτικής που καθορίζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, ιμάντες πρόσδεσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Λειτουργεί σαν φορομπηχτικός μηχανισμός προς τους δημότες, γίνεται  φορέας παροχής υπηρεσιών με ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τελεί υπό καθεστώς επιτήρησης από την τρόικα με κουτσουρεμένους κάθε χρόνο και περισσότερο τους οικονομικούς πόρους από το κεντρικό κράτος (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ).

Η  παραπάνω τακτική του Δήμου αποδεικνύεται με την μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

ΚΩΔ.06 ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

2019:  14.982.758,00ευρώ

2020:  14.647.198,95ευρώ

Μείωση   2,24%

Πρέπει να τονίσουμε ότι η κρατική επιχορήγηση τα μνημονιακά χρόνια έχει μειωθεί περίπου κατά 50% (κωδικός 06).

ΚΩΔ.12 ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

2019:           1.005.141,09  ευρώ

2020:              357.540,00   ευρώ

Μείωση   64,43%

Πρόκειται για καρατόμηση δαπανών με  έντονο κοινωνικό χαρακτήρα όπως για παράδειγμα  προγράμματα γυναικών κατά της βίας, επιχορήγηση για πυροπροστασία, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων ΟΑΕΔ, οι οποίες από 830.000,00 μειώνονται σε 200.000,00  κ.λ.π

ΚΩΔ.13 ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 

2019:    7.543.188,62

2020:      10.078.629,39

Αύξηση  33,61%

Η αύξηση αυτή αφορά χρηματοδοτήσεις για έργα  όπως :

α) Η ανάπλαση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου ποσού 497.819,45 ευρώ κατά τα πρότυπα της οδού Βεάκη και της σύγχρονης εμπορευματοποίησης αποσκοπώντας σε  μια νέα μπουρναζοποίηση.

β) Επειδή οι εκλογές πέρασαν το οδικό δίκτυο του δήμου πλέον δεν χρήζει συντήρησης και  από τις προεκλογικού χαρακτήρα ασφαλτοστρώσεις ποσού 1.016.208,35 ευρώ το ποσό για το έτος 2020 εξαφανίζεται.

γ) επίσης προβλέπεται κονδύλι ύψους 4.429.315,70 ευρώ για κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Ο.Τ 800, κατασκευή δευτερευόντων αγωγών ομβρίων, δίκτυο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και  κινητά πράσινα σημεία του δήμου.

Ελπίζουμε τα παραπάνω έργα να μην έχουν την τύχη της επισκευής και συντήρησης σχολικών κτηρίων  και αύλειων χώρων όπου από την περσινή πρόβλεψη των 626.200,00 ευρώ δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ για το 2020 προϋπολογίζεται η ίδια δαπάνη μειωμένη κατά 59,12%.

Η διοίκηση του δήμου είναι πρωτοπόρα στην εφαρμογή των αντεργατικών ελαστικών σχέσεων εργασίας εφαρμόζοντας πειθήνια τις επιλογές της Ε.Ε, των κυβερνήσεων (σημερινής και προηγούμενων),επιμένει στην νεοφιλελεύθερη αντιδραστική πολιτική την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα στους εργαζόμενους στο τομέα της καθαριότητας  τείνουν να γίνουν καθημερινότητα.

Αυτή η πολιτική ούτε “εξωραΐζεται”, ούτε “εκδημοκρατίζεται”, ούτε “βελτιώνεται” με αλλαγή προσώπων και διαχείρισης.Μόνο ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ με μαζική, δυναμική, ακηδεμόνευτη εργατική-λαϊκή-νεολαιίστικη ΠΑΛΗ, στην κοινωνία, στον δήμο και παντού !


Περιστεριώτισσες, Περιστεριώτες :

Να πάρουμε τις ΖΩΕΣ και τις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ μας στα χέρια μας !».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Leave a Comment