Κοινωνία

ΓΣΕΕ: Επείγον υπόμνημα σε βουλευτές για την απεργία

Να πράξουν το καθήκον τους προασπίζοντας το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες ζητεί η ΓΣΕΕ από τους βουλευτές, με επείγον υπόμνημα που τους αποστέλλει αναφορικά με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την κήρυξη της απεργίας.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία υπομονεύεται με την υπό ψήφιση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά της η κορυφαία εργατική ένωση της χώρας σημειώνει τα εξής:

Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 23 παρ. 2 αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα απεργίας. Ορίζει ότι: «Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων».

Η νομοθετική θέσπιση περιορισμών της απεργίας, αλλά και όλη η μνημονιακή νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, καταλυτική των εργασιακών δικαιωμάτων, προδιαγράφουν τα όρια της νόμιμης άσκησης του σχετικού απεργιακού δικαιώματος, στο οποίο ορθώνεται σειρά νομοθετικών απαγορεύσεων. Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται το δικαίωμα και καθίσταται προβληματική για τους εργαζόμενους η προσφυγή στην απεργία.

Με νόμο προβλέπεται ειδική διαδικασία για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας. Αν οι διατάξεις για το προσωπικό ασφαλείας δεν τηρηθούν, κρίνεται αναπόφευκτα παράνομη όλη η απεργία χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, να λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια, κατά την ορθότερη άποψη, η πραγματική παρουσία προσωπικού, ικανού να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που έχει σκοπό να εξυπηρετήσει η παρουσία του προσωπικού ασφαλείας.

Related posts

Και μέσω προξενικών αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Peristeri News

ΕΟΔΥ: 8.291 rapid test – 1.001 θετικά την Τρίτη 29/11

Peristeri News

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται δωρεάν rapid tests (30/11)

Peristeri News

Leave a Comment