• Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Γιούνκερ: Η Βρετανία θα είναι καλύτερα εντός της ΕE

Peristeri News
Οκτ27/ 2015

Η Μεγάλη Βρετανία θα είναι καλύτερα αν παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει στους Times ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος πρόκεται να ακούσει τα αιτήματα του Λονδίνου για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ των 28 χωρών.

«Θεωρώ ότι η Ε.Ε. είναι καλύτερα με τη Μ. Βρετανία στους κόλπους της και ότι η Μ. Βρετανία είναι καλύτερα ανήκοντας στην Ε.Ε.. Και θεωρώ ότι σε ζητήματα κομβικής σημασίας μπορούμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα ενεργώντας συλλογικά αντί ο καθένας μόνος του», σημειώνει ο κ. Γιουνκέρ στους Times.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει στις Βρυξέλλες στις αρχές του επόμενου μήνα κατάλογο με μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιθυμεί να προχωρήσει η Ε.Ε. προτού προτείνει στους ψηφοφόρους να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στο μπλοκ των «28», σε δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διενεργήσει μέχρι το τέλος του 2017.

Ο κ. Γιουνκέρ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, τον διορισμό του οποίου στην προεδρία της Κομισιόν επιχείρησε να μπλοκάρει ο κ. Κάμερον, δήλωσε ότι έχει υποσχεθεί μία δίκαιη συμφωνία για τη Μ. Βρετανία και ότι θα εργαστεί ρεαλιστικά για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης Λονδίνου – Ε.Ε..

Επικαλούμενος την επιβράδυνση της οικονομίας, την ελληνική κρίση χρέους, τις επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη, την μετανάστευση και την ανασφάλεια στις γειτονικές περιοχές, ο κ. Γιουνκέρ είπε: «Είναι σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα στα οποία θεωρώ ότι τα ευρωπαϊκά έθνη χρειάζεται να συνεργαστούν για να αναζητήσουν κοινές λύσεις».

Ο ίδιος επισήμανε τις προσπάθειές του να μειώσει τον όγκο των κανονισμών της Ε.Ε., κλασσικό παράπονο του Λονδίνου έναντι των Βρυξελλών.