PeristeriNews.gr
Διεθνή

Γιούνκερ: Αποκλείω ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να «καθυβρίζει» τους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Στρασβούργο για την κατάσταση της Ένωσης.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», είπε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία. Οι τούρκοι δημοσιογράφοι είναι μακράν η μεγαλύτερη ομάδα, όμως κρατούνται και ξένοι συνάδελφοί τους.

Ο γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ κρατείται από τον Φεβρουάριο και ο Λου Μπιρό, ένας νεαρός γάλλος δημοσιογράφος, από τα τέλη Ιουλίου.

Η Τουρκία κατέχει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου το 2017 που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

«Η θέση των δημοσιογράφων είναι στη σύνταξη, εκεί όπου κυριαρχεί η ελευθερία της έκφρασης, η θέση τους δεν είναι στις φυλακές», επέμεινε ο Γιούνκερ.

Η έκκληση του Γιούνκερ γίνεται σε ένα πλαίσιο μεγάλης έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, που έχει επιδεινωθεί με τις μαζικές διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε πρόσφατα να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας, που ξεκίνησαν το 2015 και βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο.

Όμως η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προτιμούν για την ώρα να διατηρήσουν αυτό τον ευαίσθητο δεσμό παρά τους φόβους τους για απολυταρχικές παρεκκλίσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, «πρέπει το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη και οι θεμελιώδεις αξίες να τηρούνται», είπε ο Γιούνκερ.

«Αυτό αποκλείει μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η χώρα «εδώ και κάποιο καιρό (..) απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τεράστια βήματα».

«Έχω μερικές φορές την εντύπωση πως ορισμένοι στην Τουρκία θέλουν να κόψουν τις γέφυρες ώστε αργότερα να κατηγορήσουν την ΕΕ για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment