PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Γιώργος Πατούλης: Η Δυτική Αθήνα έχει περάσει σε μία νέα εποχή


Με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» συνεχίστηκε στο Περιστέρι ο κύκλος των Workshops για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων από την Περιφέρεια Αττικής.

Τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να συνεχίσει να δίνει λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν στη Δυτική Αθήνα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναπτυξιακής επανεκκίνησης που είναι ήδη σε εξέλιξη, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ από το  ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτηση του στο workshop για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιήθηκε στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στη σειρά έργων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, μέσω του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό περίπου 88 εκ. ευρώ, εστίασε στην ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των Δήμων της Δυτικής Αθήνας που εκπονείται για πρώτη φορά αλλά και στην ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), «έναν από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς οργανισμούς στη χώρα», υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια έχει εκχωρήσει 58 εκατ. ευρώ στον ΑΣΔΑ από το ΠΕΠ Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες των Δήμων της περιοχής.

Α. Παχατουρίδης: «Όραμα ετών η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη από την Περιφέρεια»

Το δεύτερο workshop που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών, παρουσία Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, εντάσσεται στον κύκλο των σχετικών θεματικών ημερίδων με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου»  που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, και θα ολοκληρωθεί, στη Δυτική Αττική στις 28 Ιουλίου.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Α. Λεωτσάκος.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής Ι. Λοβέρδος, οι Δήμαρχοι Αιγάλεω Γ. Γκίκας, Αγ. Βαρβάρας, Λ. Μίχος, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Πετρούπολης Σ. Βλάχος, Καματερού Σ. Τσίρμπας. Τον Δήμο Χαϊδαρίου εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Κ. Χρονοπούλου και ο Γ. Γραμματέας Α. Κουτάντος. Επίσης εκπρόσωποι του Δήμου Χαϊδαρίου, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθ. Κατσιγιάννης, Χ. Αλεξανδράτος και Μ. Αγγελοπούλου, ο εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο Γ. Γραμματέας του ΑΔΣΑ Γ. Αρβανίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ι. Τόλης, εκπρόσωποι του ΕΔΣΝΑ, του ΑΔΣΑ, υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων Δυτικής Αθήνας και εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Περιστερίου και Πρόεδρος του ΑΔΣΑ αφού χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία του με την Περιφέρεια τόνισε πως η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ είναι το «όχημα» για τις μεγάλες αλλαγές στην πόλη του Περιστερίου. «Θέλουμε μία πιο λειτουργική, πιο έξυπνη και πιο ανθρώπινη πόλη» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας, ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά και στην υλοποίηση εμβληματικών έργων, με προτεραιότητα τη δημιουργία του νέου υπερτοπικού άλσους. Αναφερόμενος στην εκπόνηση της αντιπλημμυρικής μελέτης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας πως «ένα όραμα ετών μπαίνει σε φάση υλοποίησης». 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Α. Λεωτσάκος στην ομιλία του τόνισε πως η αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας γίνεται με στρατηγικό σχεδιασμό και επιτελικότητα και επισήμανε πως για πρώτη φορά, χάρη στο όραμα του Περιφερειάρχη, ο Α΄και ο Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης μιλάνε την ίδια γλώσσα. Αναφερόμενος ενδεικτικά στα σημαντικά έργα που υλοποιούνται η προγραμματίζονται από την Περιφέρεια εστίασε στην αναβάθμιση και ανάδειξη της Ιεράς Οδού, στη δημιουργία πρότυπου αθλητικού κέντρου για άτομα με αναπηρία αλλά και στην πρότυπη μονάδα αυτοδιαβίωσης για άτομα με αναπηρία.

Γ. Πατούλης: «Αυξήσαμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ από το 34 στο 90%- Συνολικά στην Αττική εκτελούνται 2.000 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 δις ευρώ»

«Συνολικά, μέσω ΕΣΠΑ, στην Αττική εκτελούνται 2.000 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 δις ευρώ» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να μην μείνει πίσω κανένας Δήμος, να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες των πολιτών και αυτό θα το πετύχουμε με σχέδιο, διεκδίκηση, μεθοδικότητα, λογική και ευθύνη», αναφερόμενος στα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ αλλά και στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

«34% ήταν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ όταν μας παρέδωσαν. Σήμερα, ξεπερνά το 90%» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε αυτοί που εξασφαλίσαμε, μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση, αυξημένους πόρους 60%, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Από 1 δις που ήταν το προηγούμενο ΕΣΠΑ,  οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ θα ανέλθουν στο 1,6 δις. Χρήματα από το ΕΣΠΑ για την Αττική, τους Δήμους και τους πολίτες. Εμείς επίσης είμαστε αυτοί  που έχουμε  εξασφαλίσει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 200 εκ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022. Εμείς είμαστε μπροστά και διεκδικούμε, να έχει η αυτοδιοίκηση ρόλο και λόγο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

«Λύνουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας»

Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στην ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των Δήμων της Δυτικής Αθήνας που εκπονείται για πρώτη φορά ενημέρωσε πως έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη για το σύνολο των έργων που απαιτούνται, έχει συνταχθεί και υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχει επίσης ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη των νέων δικτύων ομβρίων, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν την έκδοση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. «Με τις οριοθετήσεις και τις διευθετήσεις των ρεμάτων όπου απαιτηθεί θα απελευθερωθούν παράλληλα εκτάσεις και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης τους στο σχέδιο πόλης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή όσον αφορά τη δυνατότητα εκατοντάδων οικογενειών σε όλη τη Δυτική Αθήνα, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση ζωής, που θα αλλάξει όλη την περιοχή, θα την θωρακίσει από πλημμυρικούς κινδύνους και θα επιτρέψει  τους κατοίκους των δήμων να αισθάνονται πιο ασφαλείς για τη ζωή και τις περιουσίες τους» ανέφερε.

«Η περιοχή θα πάψει να αποτελεί τον σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων : «Οι πολίτες της περιφερειακής ενότητας του Δυτικού Τομέα Αθηνών και ιδιαίτερα της Δυτικής Αττικής στο σύνολό της, είναι οι μεγάλοι αδικημένοι όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά τις συνέπειες στην ποιότητα ζωής από τον τρόπο που διαχειριζόμασταν τα απορρίμματά μας. Πλέον η ευρύτερη περιοχή θα πάψει να αποτελεί τον σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου. Στο σχεδιασμό μας είναι η κάθε περιφερειακή ενότητα θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί και τίποτα παραπάνω. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική, ούτε μια χωματερή, και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα. Στο σχέδιό μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, σε κάθε Δήμο, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας , αλλά και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

Στόχος μας είναι κάθε περιοχή να διαχειρίζεται τα δικά της σκουπίδια με τρόπο σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον. Να γίνεται ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Να γίνεται χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων βάζοντας τον καφέ κάδο στη ζωή μας. Αυτό το μοντέλο προωθούμε και στη Δυτική Αθήνα .

Η Δυτική Αθήνα αλλάζει πρόσωπο

Ο κ. Πατούλης εστιάζονται στα σημαντικά έργα που έχουν γίνει στη Δυτική Αθήνα, αναφέρθηκε στην ουσιαστική αναβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου που διαθέτει όχι μόνο η Δυτική Αθήνα, αλλά όλη η Αττική, το Πάρκο Τρίτση, το οποίο από την εγκατάλειψη έχει περάσει σε μία νέα εποχή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν τη διαχείριση , την προστασία και την αξιοποίηση του Ποικίλου Όρους.

Επίσης με τα χρήματα του ΠΕΠ μεταξύ άλλων:

  • Κατασκευάζονται δύο σύγχρονες πεζογέφυρες στο Χαϊδάρι, επί της Λεωφόρου Αθηνών
  • Νέες σχολικές υποδομές και μελέτες ωρίμανσης για ενίσχυση των σχολικών υποδομών για τους Δήμους Ιλίου, Αιγάλεω, Περιστερίου και Πετρούπολης.
  • Δόθηκαν 19,3 εκ. ευρώ σε 783 επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη Δυτική Αθήνα ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid.
  • Xρηματοδοτήθηκαν με 20 εκ. ευρώ περίπου, κοινωνικές δομές και 19 παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
  • Δόθηκαν επίσης μέσω του ΠΕΠ Αττικής 4,5 εκ. ευρώ, για μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Ενώ μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ΟΧΕ με 58,5 εκ. ευρώ.

Σημαντική δουλειά έχει γίνει στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον Κηφισό. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων led, που πέραν της σημαντικής εξοικονόμησης χρημάτων, καθιστά τον άξονα ασφαλή, κάνοντας τη νύχτα μέρα. Ένα επίσης σημαντικό έργο, η κατασκευή συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων επί της Λεωφόρου Αθηνών, επαναδημοπρατείται τις επόμενες ημέρες.

Τέλος ολοκληρώθηκαν μια σειρά από απαραίτητες διαδικασίες, που αφορούν την προώθηση 4 έργων που αφορούν Δήμους της Δυτικής Αθήνας, τα οποία θα εκτελεστούν με ίδιους πόρους, αφού τις επόμενες μέρες πρώτα υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων  .

  • για την αστική ανάπλαση του άλσους Αγίου Δημητρίου, στην Πετρούπολη.
  • Την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων του Δήμου Χαϊδαρίου.
  • Την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας
  • Και την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού, για την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Περιστερίου

Ευχαριστίες Δημάρχων για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των workshops

Στο πλαίσιο της ημερίδας τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι Δήμαρχοι του Δυτικού Τομέα Αθηνών οι οποίοι αφού συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των θεματικών ημερίδων και τον ευχαρίστησαν για την αρμονική συνεργασία αλλά και το έργο που γίνεται στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, έθεσαν μία σειρά θεμάτων με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των Δήμων τους. Μεταξύ αυτών τη σημασία ενίσχυσης παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης, την ανάγκη ασφαλτοστρώσεων, επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και κατανομής των πόρων του ΕΣΠΑ με πληθυσμιακά κριτήρια.  

Τοποθετήσεις υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής

Ακολούθως τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής εξειδίκευσαν το έργο που έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των πόρων της Περιφέρειας, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα κ. Δημήτρης Δρόσης , Προϊστάμενος ΕΥΔΕΠ, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελούνται μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και προσδιόρισε τους στόχους και τις προκλήσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, δίνοντας έμφαση στις δράσεις που αφορούν τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Η κ. Μαίρη Μίσκα, από τη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αναφέρθηκε στην «Πορεία υλοποίησης έργων στη Δυτική Αθήνα που εκτελούνται μέσω προγραμματικών συμβάσεων από τους Δήμους», ενώ στη συνέχεια, η κ. Αμυγδαλιά Δεληγιώργη, Διευθύντρια Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας παρουσίασε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιούνται την περίοδο 2019-2022 στη Δυτική Αθήνα, ο κ. Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Α. τα τεχνικά έργα που εκτελούνται στην Περιφέρεια Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών με έμφαση στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, η κ. Ευαγγελία Μικράκη, Διευθύντρια Χωρικού Σχεδιασμού αναφέρθηκε στον πολεοδομικό σχεδιασμό στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Καριώτης, Διευθυντής Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Π.Α. παρουσίασε τα έργα που εκτελούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας – με έμφαση στην περίπτωση της λεωφόρου Κηφισού και τέλος ο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» – Περιφερειακός Σύμβουλος στη συμβολή του Αναπτυξιακού Οργανισμού στην αναπτυξιακή στρατηγική της διοίκησης της Περιφέρειας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment