PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Γιατί πρέπει στην πραγματικότητα να φοράμε γυαλιά ηλίου;


Μπορεί τα γυαλιά ηλίου να θεωρούνται ένα πολύ εντυπωσιακό αξεσουάρ μόδας, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρούν την καλή υγεία των ματιών μας, όπως όλοι γνωρίζουμε.

Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια μας από οδυνηρά ηλιακά εγκαύματα και μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του καταρράκτη, αλλά και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον, το δέρμα γύρω από τα μάτια, καθώς και τα βλέφαρα μας, αποτελεί ένα από τα πιο επιρρεπή σημεία για τη δημιουργία καρκίνου του δέρματος.

Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο σημαντικά τα γυαλιά ηλίου;

1. Προστασία απο την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, καλοήθη όγκο στην επιφάνεια του ματιού και οφθαλμική κερατίτιδα την οποία μπορεί να έχετε ακούσει και ως “τύφλωση χιονιού”, η οποία μπορεί μεν να είναι προσωρινή, όμως δεν παύει να είναι ένα επώδυνο ηλιακό έγκαυμα στην επιφάνεια του ματιού.

2. Προστασία από το “μπλε φως”

Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε και βιολετί τμήμα του ηλιακού φάσματος έχει ενοχοποιηθεί από τους ειδικούς ως ένας μεγάλος κίνδυνος για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ειδικά σε άτομα που έχουν ευαισθησία στον ήλιο.

3. Ξεκούραστη όραση

Το έντονο φως του ήλιου δεν μας επιτρέπει να έχουμε κάθαρη και ξεκούραστη ορατότητα με αποτέλεσμα να μας προκαλεί δάκρυα.

4. Προσαρμογή στο σκοτάδι

Εάν περάσουμε 2-3 ώρες της ημέρας σε έντονο ηλιακό φως παρατηρούμε ότι χάνεται η ικανότητα των ματιών μας να προσαρμοστεί γρήγορα στο σκοτάδι κατά τις νυχτερινές ώρες, ή σε χαμηλό φωτισμό σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η νυχτερινή οδήγηση να είναι πιο επικίνδυνη.

5. Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος στα βλέφαρα και στο δέρμα γύρω απο τα μάτια είναι πολύ πιο συχνός απ΄οτι μπορεί να πιστεύουμε. Ο κόσμος θα πρέπει να φοράει γυαλιά ηλίου πάντα όταν βρίσκεται εκτεθειμένος στον ήλιο, ακόμη και όταν δουλεύει, οδηγάει, αθλείται, κοκ.

Πως θα διατηρήσετε υγιή τα μάτια σας;

1. Φορέστε γυαλιά ηλίου κάθε φορά που τα μάτια σας εκτίθενται σε υπεριώδες ηλιακό φως, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, καθώς και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

2. Προτιμήστε καλά και ποιοτικά γυαλιά ηλίου που προσφέρουν κάλη προστασία. Τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να μπλοκάρουν το 99 έως και 100% της UVA και UVB ακτινοβολίας.

3. Βεβαιωθείτε οτι οι φακοί των γυαλιών σας είναι ταιριάζουν απόλυτα ο ένας με τον άλλο και δεν έχουν στρεβλώσεις ή ατέλειες.

4. Αγοράστε γυαλιά ηλίου με φακούς χρώματος γκρι. Οι φακοί αυτοί έχουν την ικανότητα να μειώνουν την ένταση του φωτός, χώρις όμως να αλλοιώνουν το χρώμα των αντικειμένων, παρέχοντάς μας μια όσο το δυνατόν πιο φυσική όραση.

5. Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε να συμβουλεύετε τα παιδιά και τους έφηβους να φορούν γυαλιά ηλίου. Περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στον ήλιο απ’ ότι οι ενήλικες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Αντικείμενα που υπάρχουν τουλάχιστον μία φορά σε κάθε σπίτι

Peristeri News

Leave a Comment