PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Γέφυρα σωτηρίας από την ταραγμένη Λιβύη προς Κρήτη και Πειραιά


Από τη Λιβύη απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Έλληνες που είχαν αποκλειστεί σε εργοτάξιο που εργάζονταν σε απομακρυσμένη περιοχή της Σαχάρας.

Από τη Λιβύη απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Έλληνες που είχαν αποκλειστεί σε εργοτάξιο που εργάζονταν σε απομακρυσμένη περιοχή της Σαχάρας.

Με αεροσκάφος C-160 της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας έφθασαν την νύχτα στη Σούδα, μαζί με Κύπριους, Γερμανούς και άλλους ξένους υπηκόους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ Γερμανίας, κ. Βετβερλε, προς τον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτυχή επιχείρηση επαναπατρισμού από το Τζαλου της Λιβύης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται χωρίς διακοπή, τα δρομολόγια ελληνικών επιβατηγών πλοίων που μεταφέρουν ξένους υπηκόους, κυρίως Κινέζους, από τα λιμάνια της Λιβύης στην Κρήτη και στον Πειραιά.

Τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κινεζικού λαού, εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, με επιστολή του στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Γουέν στην επιστολή του υπογραμμίζει την άμεση ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα της Κίνας για απομάκρυνση των ανθρώπων της από την Λιβύη με την έγκριση του σχεδίου μεταφοράς τους με ναυλωμένα πλοία μέσω Κρήτης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι κινδύνευσαν πάνω από 30.000 Κινέζοι.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, ο Κινέζος ομόλογός του σημειώνει ότι έδωσε προσωπικά εντολή να συνεργαστούν οι τοπικές και αρμόδιες αρχές με την κινεζική πλευρά, εξαίροντας ταυτόχρονα τους πολίτες του “σπουδαίου ελληνικού έθνους” -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει-για τη συμπαράσταση, τα φιλικά αισθήματα προς τον Κινεζικό λαό, και το πνεύμα αλληλοβοήθειας που επέδειξαν σε δύσκολους καιρούς.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή του πως τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η διαδικασία απομάκρυνσης των Κινέζων πολιτών από την Λιβύη μέσω Κρήτης, ενώ αναμένεται η σύντομη επιστροφή στην πατρίδα τους.

Τέλος ο κ. Γουέν αναφέρει πως ελπίζει στη σημαντική υποστήριξη του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την επιθυμία του για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, άλλα δύο πλοία, που μετέφεραν περίπου πάνω από 4.000 άτομα, κυρίως από την Κίνα, αλλά και από το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντες.

Στον Πειραιά έφθασε από το λιμάνι της Βεγγάζης το «Νήσος Ρόδος» με 390 ξένους υπηκόους, στην πλειοψηφία τους Ασιάτες που εργάζονταν στα εργοτάξια της λιβυκής ενδοχώρας καθώς και ένας Έλληνας. Τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη άλλα δύο πλοία της ΑΝΕΚ με τουλάχιστον 1000 επιβάτες.

Παράλληλα συνεχίζεται και η προώθηση όλων αυτών των ανθρώπων στις πατρίδες τους, οι οποίοι φεύγουν αεροπορικών από τα Χανιά.

Υπολογίζεται ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η γιγαντιαία επιχείρηση επαναπατρισμού όλων των υπηκόων Κίνας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες όπως δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, ο οποίος βρέθηκε το χθες στο αεροδρόμιο των Χανίων και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την ετοιμότητα, το σχεδιασμό και τη συνεργασία των ελληνικών αρχών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Θερμότερος όλων των εποχών ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα

Peristeri News

Αλλάζει και πάλι το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού – Καταιγίδες στην Αττική

Peristeri News

Leave a Comment