PeristeriNews.gr
Οικονομία

Γ.Στουρνάρας: Το πακέτο των μέτρων έχει κλείσει



Ο Γιάννης Στουρνάρας, είπε πριν από λίγο στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στη Βουλή, “Το πακέτο έχει κλείσει.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, είπε πριν από λίγο στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στη Βουλή, “Το πακέτο έχει κλείσει. Παρασκευή και Δευτέρα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών θα ενημερώσει το euro working group ότι το πακέτο έχει κλείσει”, βάζοντας έτσι τέλος στο θρίλερ που ξεκίνησε χθες για τα εργασιακά.

Το Eurogroup ενημερώνει την Παρασκευή το τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών για το πλήρες περιεχόμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της Τρόικα, συμπεριλαμβανομένων και των νέων ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας.

Το Eurogroup θα ενημερωθεί και τη Δευτέρα, ενώ στα μέσα της εβδομάδας ο Γιάννης Στουρνάρας θα καταθέσει στη Βουλή, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, τα δύο νομοσχέδια που θα ψηφιστούν παράλληλα με τον προϋπολογισμό, όπου θα ενσωματώνονται το πακέτο των 13,5 δις ευρώ, οι 89 μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα καθώς και τα εργασιακά. Η συζήτηση και η ψήφισή τους θα γίνει από την 1η μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. «Εγώ μίλησα με τον Νίκο Μπίστη και ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη».

Παραμένει άγνωστη ακόμη η μορφή με την οποία θα παρουσιαστούν τα εργασιακά στο επίμαχο νομοσχέδιο. Εάν και εφόσον δηλαδή τα εργασιακά θα εντάσσονται σε ξεχωριστό άρθρο επί του πολυνομοσχεδίου, έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα της καταψήφισής του σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν συμφωνούν με τις ρυθμίσεις, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, η Τρόικα υποχώρησε στα εργασιακά ως προς το όριο του μπόνους των 6 επιπλέον μισθών που προβλέπονται στις αποζημιώσεις των επί μακρό χρόνο εργαζομένων σε επιχειρήσεις (16 χρόνια), όριο το οποίο ανέρχεται στις 2.000 ευρώ από τα 1.800 στα οποία επέμεινε η τρόικα, ενώ επιμηκύνεται ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης από τους τρεις στους τέσσερις μήνες. Είναι δεδομένο τουλάχιστον ως προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν καταργούνται οι τριετίες αλλά «παγώνουν» οι οποίες προβλεπόμενες αυξήσεις έως ότου το ποσοστό ανεργίας στη χώρα πέσει κάτω από το 10% (ρύθμιση Παπαδήμου).

Οι τελικές αυτές ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιήσουν τη ΔΗΜΑΡ. Παραμένει δηλαδή εν ισχύ η κατηγορηματική τοποθέτηση του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απέρριψε το σύνολο των ρυθμίσεων στα εργασιακά όπως τουλάχιστον τις διατυπώνει η Τρόικα.

Παραμένει άγνωστο επίσης το πότε και το εάν συγκληθεί η νέα επίσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καταγραφούν οι τελικές προθέσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Σε οποιαδήποτε η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να καταλήγουν σε αυτό που διατύπωσε ο Υπ. Οικονομικών το βράδυ της Τρίτης, «εγώ θα κλείσω τα μέτρα και θα καταθέσω το νομοσχέδιο και ο κ. Φώτης Κουβέλης ας κάνει ό,τι θέλει». Σε διαρκή σύσκεψη βρίσκονται από το πρωί οι επιτελείς του Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, καθώς και η ηγετική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον Φώτη Κουβέλη. Περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της Αγίου Κωνσταντίνου αναμένονται αργότερα το απόγευμα της Τετάρτης αν και ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζουν από το πρωί πως οι θέσεις του κόμματος και του προέδρου δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,71 δισ. το πρώτο τετράμηνο

Peristeri News

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Leave a Comment