• Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Γ. Μουζάλας: Να υπάρξει νόμιμη ανθρωπιστική διαδρομή για τους πρόσφυγες

Peristeri News
Φεβ03/ 2017

Την ανάγκη να υπάρξει μία νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους πρόσφυγες επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό.

«Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt», λίγο πριν από την άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Μάλτα. «Κανείς δεν μπορεί να είναι μέλος της Ε.Ε. και να αξιώνει να έχει δικαιώματα, χωρίς να ανααλαμβάνει και τα σχετικά καθήκοντά» πρόσθεσε.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν δεσμευτεί το φθινόπωρο του 2015 να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες άσυλο εντός δύο ετών, εκ των οποίων 63.300 από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόνο 8.400. «Απαιτούμε η Ευρώπη να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή της. Κάθε χώρα θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον το 50 τοις εκατό της ποσόστωσής της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το επιβάλει», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Σημείωσε παράλληλα ότι «η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο» και «δεν μπορεί κανείς να απλά να το σταματήσει». «Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους μετανάστες. Και όχι μόνο σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» εκτίμησε.