Κοινωνία

Γ. Μουζάλας: Η κατάσταση στη Χίο έχει ξεπεράσει τα όρια

Την ανάγκη δημιουργίας κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στη Χίο υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, θέτοντάς το μάλιστα ως προϋπόθεση για να λειτουργήσει το άσυλο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη στη Βουλή, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα».

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της άμεσης διακοπής λειτουργίας του κέντρου στη Σούδα, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την περιφερειάρχη, το δήμαρχο Χίου και τους τοπικούς βουλευτές, ώστε να εξετάσουν μαζί, όπως είπε, όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να δοθεί λύση, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, για τους μετανάστες στη Χίο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε τα κλειστά κέντρα κράτησης για τις συνθήκες τους»

«Αυτό πρέπει να γίνει στη Χίο και το παράδειγμα στην Κω θα γίνει πειστικό. Δεν πολλαπλασιάζουμε κέντρα αλλά δημιουργούμε καλύτερα κέντρα. Η Σούδα ήταν επιλογή των δημοτών. Ο δήμος με την Ύπατη Αρμοστεία αποφάσισαν. Εμείς θέλουμε να την διαλύσουμε αλλά δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη ΒΙΑΛ. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε κλειστού τύπου κέντρο γιατί αντίκειται στους όρους κατασκευής και χρηματοδότησής της» ανέφερε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε τα κλειστά κέντρα κράτησης για τις συνθήκες τους. Ελπίζω οι συνθήκες που θα δημιουργήσουμε να μην είναι τέτοιες που θα καταγγελθούν».

Μηταράκης: Παράνομες οι δομές σε Σούδα-ΒΙΑΛ

Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για εγκλωβισμό μεταναστών στη Χίο, που αυτή τη στιγμή, όπως είπε, ξεπερνούν τις 3.600 άτομα και τόνισε ότι και οι δυο δομές που υπάρχουν στη Σούδα και στη ΒΙΑΛ, λειτουργούν παράνομα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πάσχει η διαδικασία ασύλου, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί 400 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί για άτομα που βρίσκονται στη Χίο, δεν έγινε δυνατή όμως η κοινοποίηση της απόφασης με αποτέλεσμα να μη γίνεται η επαναπροώθησή τους.

Ο κ. Μουζάλας συμφώνησε ότι «η κατάσταση στη Χίο έχει ξεπεράσει τα όρια των κατοίκων της», ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει πράγματι αδυναμία επίδοσης των απορριπτικών αποφάσεων για άσυλο.

Μουζάλας: Θα περιορίσουμε την κατάχρηση ασύλου

«Μόνο 52 αποφάσεις έχουν εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και είναι απορριπτικές, και όχι 400. Υπάρχει πράγματι αδυναμία επίδοσης των αποφάσεων διότι είτε προσπαθούν να αποφύγουν να την πάρουν είτε με μικρά κυκλώματα έρχονται παράνομα στην ενδοχώρα. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Χωρίς κλειστά κέντρα οι αποφάσεις δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να εφαρμοστούν» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός για το Μεταναστευτικό και πρόσθεσε:

«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα για να περιορίσουμε την κατάχρηση του ασύλου. Θα περιορίσουμε το προνόμιο της επιστροφής στην πατρίδα. Αν δεν το ζητήσουν οικειοθελώς σε πέντε μέρες, δεν θα το δικαιούνται».

Related posts

Διακινούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα μέσω δεμάτων προς άλλες χώρες

Peristeri News

Κολωνός: Εμπρηστική επίθεση σε εταιρεία ταχυμεταφορών

Peristeri News

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρου Κηφισού στο Αιγάλεω

Peristeri News

Leave a Comment