PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης


Την ανάγκη να απομονωθούν όσοι διαδίδουν ότι ανοίγουν τα σύνορα και προσκαλούν τους πρόσφυγες «σε ανεύθυνες και παράλογες πράξεις όπως αυτή που έγινε χθες» υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος συνόδευσε τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Ειδομένη.

Ο κ. Μουζάλας αναφερόταν στη χθεσινή προσπάθεια ομάδας προσφύγων να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα από αφύλακτο σημείο μερικά χιλιόμετρα από την ουδέτερη ζώνη.

«Πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν» είπε ο κ. Μουζάλας για τους πρόσφυγες που επιμένουν να παραμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης. «Δεν μπορούμε να τους διώξουμε με τα ΜΑΤ, αλλά ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά σιγά, θα σας έλεγα το επόμενο 20ημερο, αυτός εδώ ο καταυλισμός να υφίσταται ως ένα πολύ μικρό μέρος» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν καινούργιες θέσεις υποδοχής και να καταλάβουν οι πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην τραγωδία να εξαπλωθεί, παρεμβαίνουμε συνέχεια και θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.

Δ. Αβραμόπουλος: Τραγική και απαράδεκτη η κατάσταση

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή τραγική και απαράδεκτη.

«Εδώ είναι που δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου και αυτό που είδαμε σήμερα να βιώνουν άνθρωποι κάτω από τραγικές συνθήκες, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δυστυχώς, τους εκμεταλλεύονται αμείλικτα κυκλώματα διακινητών που τους παραπληροφορούν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, «η Ευρώπη στέκεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στους πρόσφυγες αλλά οι συνθήκες στην Ειδομένη δεν το δείχνουν».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει και να είναι η τελευταία σελίδα ενός δράματος αυτών των ανθρώπων που κάτω από δύσκολες συνθήκες, επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο προς Ευρώπη» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, να ανοίξουν τις πόρτες τους και να τηρήσουν «αυτά που από κοινού όλοι έχουμε αποφασίσει ώστε να αρχίσει αμέσως η μετεγκατάσταση».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει «να ξεκαθαρίσει η έννοια, ότι άλλο πρόσφυγας, που δικαιούται άσυλο, και άλλο παράτυπος μετανάστης, που πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιστραφεί στη χώρα προέλευσης».

«Τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, είναι έξω από τις αρχές, την πολιτική και τη φιλοσοφία της Ευρώπης και πρέπει όλοι να δείξουν το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπό τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που δέχεται δυσανάλογη, προς το μέγεθός της, πίεση.

Άμεση εκκένωση της Ειδομένης ζήτησε ο Απ. Τζιτζικώστας

Την ανάγκη «να αποκτήσει επιτέλους η κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο σχέδιο» για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, επισήμανε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό αντίξοες συνθήκες, που επιδεινώνονται από την αδιαφορία της κυβέρνησης, προσπαθεί να παράσχει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απάνθρωπη, απαράδεκτη και τραγική. Δυστυχώς, όμως, η ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα όσα ως Περιφέρεια έχουμε ζητήσει το τελευταίο διάστημα, η ανεπάρκειά της να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό, αλλά και η αδιαφορία της απέναντι στο τεράστιο αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα την καθιστούν μέρος του προβλήματος κι όχι μέρος της λύσης. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα εκκένωση της Ειδομένης, χωρίς βία» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης έμεινε στην Ειδομένη και κατά την επίσκεψη του επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Τζιτζικώστας τους ενημέρωσε για τις συνθήκες που επιδεινώνονται στην περιοχή, συζήτησε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ειδομένη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδράμει η ΕΕ στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης, ενώ ζήτησε από τον κ. Μουζάλα την άμεση εκκένωση της Ειδομένης και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα, αναλογικά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment