PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Δήμος Χίου και Ν.Δ. εμποδίζουν τις λύσεις για τους πρόσφυγες


Να συμβάλουν στην κατασκευή χώρων υποδοχής για τους μετανάστες κάλεσε τους νησιώτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και προειδοποίησε ότι διαφορετικά κινδυνεύει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. «Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η συμφωνία» είπε ο κ. Μουζάλας, αναγνωρίζοντας ότι οι πρόνοιές της είναι δύσκολες και πως επί της ουσίας λόγω αυτών παραμένουν οι μετανάστες στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας στηλίτευσε τη στάση του δήμου Χίου, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη διαχείριση του προσφυγικού. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον δήμο ότι υπαναχώρησε όσον αφορά την κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση.

Παράλληλα καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι υποκινεί ενέργειες που υπονομεύουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να κατασκευάσει κλειστά κέντρα στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, αλλά επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση».

Με τηλεφωνική του παρέμβαση ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου αντέτεινε ότι «η Ν.Δ. δεν είναι αντίθετη να γίνουν τα κλειστά κέντρα, αλλά όπου σηκώνει να γίνουν χωρίς να υπάρχει βάρος».

Παρεμβαίνοντας στον ίδιο σταθμό ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς απέρριψε τις αιτιάσεις του υπουργού επισημαίνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι από τις ροές των μεταναστών, το 70% είναι παράτυποι. Σημείωσε ακόμη πως η Τουρκία δεν δέχθηκε πίσω παράτυπους μετανάστες που είχαν μεταφερθεί κρατούμενοι στην Αθήνα, ενώ είπε πως γίνεται από τους μετανάστες κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου αφού το 97% που φθάνει στη χώρα υποβάλλει αίτημα, ενώ στο παρελθόν ήταν μόλις 2%.

Σημείωσε πάντως ότι το προσωπικό που ασχολείται με το άσυλο έχει τριπλασιαστεί και η παραγωγικότητα εξέτασης αιτημάτων έχει διπλασιαστεί ήδη ενώ εκτιμάται πως θα τετραπλασιαστεί σύντομα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment