Οικονομία

Φυσικό αέριο: Νέα αποκλιμάκωση των τιμών

Περαιτέρω αποκλιμάκωση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου την Τρίτη.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές υποχώρησαν έως και 6,4%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημείωσε πτώση 3% στο Άμστερνταμ το πρωί της Τρίτης, στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τη Δευτέρα υποχώρησε 10%.

Η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών τιμών οδηγείται από τον ήπιο καιρό και τα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας που καθησυχάζουν τις ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι αναμένονται υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για την περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες, είναι πιθανό να καθυστερήσει το «κάψιμο» αποθεμάτων φυσικού αερίου για θέρμανση. Δημιουργεί επίσης την αίσθηση ότι η περιοχή μπορεί να μπορέσει να ξεπεράσει τον χειμώνα ακόμη και με τη μείωση της ρωσικής προσφοράς.

Στο μεταξύ οι αποθήκες γεμίζουν με σταθερό ρυθμό καθώς οι χώρες, για να αντισταθμίσουν την απώλεια ρωσικών ροών, ενίσχυσαν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις προμήθειες από τη Νορβηγία. Οι χώροι αποθήκευσης ήταν περίπου 88% γεμάτοι το Σάββατο, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την εποχή του χρόνου. Τα ποσοστά πλήρωσης κίνησαν πτωτικά περίπου 50% τις τιμές του φυσικού αερίου από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στο τέλος Αυγούστου.

Παρόλα αυτά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να αναπληρώσουν αυτά τα αποθέματα μετά το τέλος του χειμώνα. Η Ευρώπη ως τώρα εξαρτιόταν από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη δημιουργία αποθεμάτων για το επόμενο έτος και τυχόν διαταραχές στις εισαγωγές από αλλού θα μπορούσαν να καταστήσουν την ανανέωση των αποθεμάτων δύσκολη.

Related posts

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις Δεκεμβρίου

Peristeri News

Black Friday: Πώς να αποφύγετε τις «παγίδες»

Peristeri News

Επίδομα ακρίβειας: Η πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής

Peristeri News

Leave a Comment