PeristeriNews.gr
Διεθνή

Φουκουσίμα: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας


Η ιαπωνική εταιρία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα πως υψηλά επίπεδα καισίου ανιχνεύτηκαν πάνω από έναν από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου.

Η ιαπωνική εταιρία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα πως υψηλά επίπεδα καισίου ανιχνεύτηκαν πάνω από έναν από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου.

Η Tepco διευκρίνισε πως η πυκνότητα του καισίου 134 πάνω από τον αντιδραστήρα Νο1 ήταν 18 φορές υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο.

Η εταιρία άρχισε το περασμένο Σάββατο να μετρά τα επίπεδα ραδιενεργών ουσιών πάνω από τους αντιδραστήρες Νο 1 ως Νο 4 και εντόπισε 360 μπεκερέλ καισίου 134 ανά κυβικό μέτρο στον πρώτο αντιδραστήρα, στο οποίο έχει σημειωθεί τήξη των καυσίμων.

Επίσης η Tepco ανίχνευσε συγκέντρωση καισίου 134 7,5 φορές μεγαλύτερη του ορίου των 50 μπεκερέλ στο αντιδραστήρα Νο 4, ο οποίος όμως δεν έχει ραδιενεργά καύσιμα στον πυρήνα του.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ουσία αυτή προήλθε από τον αντιδραστήρα Νο3.

Η εταιρία σχεδιάζει να καλύψει το κτίριο των αντιδραστήρων με φύλλα πολυεστέρα για να αποτρέψει μεγαλύτερη διαρροή ραδιενέργειας.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για την Γαλλία ότι η κυβέρνησή του είναι πιθανό να αναθεωρήσει το βασικό πρόγραμμα ενεργειακής πολιτικής της, νωρίτερα από το 2013.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, προβλέπεται η αύξηση ως και κατά 50% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας.

Στη σύνοδο της G8 στη Ντοβίλ, ο Καν αναμένεται να ενημερώσει τους άλλους ηγέτες για τα μέτρα αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης που έλαβε η κυβέρνησή του, αλλά και για την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, οι υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν στις λεπτομέρειες για τους ελέγχους ασφαλείας των 143 πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό έδαφος σε μια προσπάθεια αποτροπής πυρηνικού δυστυχήματος ανάλογου με αυτό της Φουκουσίμα.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο να υποβάλουν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας σε ένα «τεστ αντοχής», όμως από τότε οι ειδικοί των εθνικών υπηρεσιών ατομικής ενέργειας συζητούν τις λεπτομέρειες.

Ο Γκύντερ Ετινγκερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, ήθελε οι έλεγχοι αυτοί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διευρυμένοι και να περιλαμβάνουν ακόμα και την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, όμως άλλες υπηρεσίες, όπως αυτή της Γαλλίας, επέμειναν πως κάτι τέτοιο πρέπει να το χειριστούν αποκλειστικά οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισήμαναν πως η συμφωνία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ με την Αυστρία να είναι η τελευταία χώρα που ενέκρινε το κείμενο, λεπτομέρειες του οποίου δεν έγιναν γνωστές.

Πολλοί από τους 143 αντιδραστήρες της ΕΕ είναι ηλικίας 30 ετών και πάνω.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Παραμένει πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ

Peristeri News

Leave a Comment