PeristeriNews.gr
Διεθνή

Φόρο τιμής απέτισαν χιλιάδες Ισραηλινοί στον Γιτζάκ Ράμπιν


Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν χθες στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον Γιτζάκ Ράμπιν, τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ που δολοφονήθηκε πριν από είκοσι χρόνια από έναν ακροδεξιό.

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση μνήμης για τον πολιτικό που υπέγραψε το 1993 τις πρώτες συμφωνίες ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των συμμετεχόντων από 50.000 έως 60.000 ανθρώπους.

Η τελετή έλαβε χώρα σε μια χρονική περίοδο όπου ένας νέος κύκλος βίας συγκλονίζει την περιοχή με πολλά θύματα. Από την 1η Οκτωβρίου έχουν χάσει την ζωή τους 67 Παλαιστίνιοι και 9 Ισραηλινοί.

Το «παρών» έδωσε και ο πρώην προέδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. «Το επόμενο στάδιο αυτής της υπέροχης διαδρομής για το Ισραήλ είναι να αποφασίσει ότι ο Γιτζάκ Ράμπιν είχε δίκιο, ότι εσείς πρέπει να μοιράζεστε το μέλλον σας με τους γείτονές σας και ότι εσείς πρέπει να υπερασπιστείτε την ειρήνη» προέτρεψε τους συγκεντρωμένους ο Κλίντον, υπό το βλέμμα του οποίου υπογράφηκαν στο Λευκό Οίκο οι συμφωνίες του Όσλο από τον Γιτζάκ Ράμπιν και τον Γιάσερ Αραφάτ. «Εσείς όλοι, εσείς πρέπει να αποφασίσετε, μόλις φύγετε από αυτήν τη συγκέντρωση απόψε, πώς θα ολοκληρωθεί το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας» του Γιτζάκ Ράμπιν, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε επίσης στο πλήθος μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος και τόνισε ότι «η ειρήνη είναι απαραίτητη καθώς συνιστά το μοναδικό μέσο για την εγγύηση μιας διαρκούς ασφάλειας για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην ίδια πλατεία όπου την 4η Νοεμβρίου του 1995 ο τότε πρωθυπουργός των Εργατικών Γιτζάκ Ράμπιν είχε εκφωνήσει μια συγκλονιστική ομιλία υπέρ της ειρήνης και κατά της «βίας» της ακροδεξιάς που τον είχε στοχοθετήσει.

Δολοφονήθηκε με τρεις σφαίρες στην πλάτη από έναν Εβραίο εξτρεμιστή, τον Γιγκάλ Αμίρ, που στόχευε στο να τερματιστεί κάθε προσπάθεια ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους. Ο Αμίρ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment