PeristeriNews.gr
Πολιτική

Εξεταστική για την Υγεία


Εξεταστική για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας την περίοδο 1997 – 2014, ψήφισε η Ολομέλεια κάνοντας δεκτή τη πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με 187 ψήφους υπέρ και 79 κατά, σε μία συζήτηση που κράτησε πάνω από 10 ώρες και ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Η πρόταση της ΝΔ, να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1996 μέχρι σήμερα, δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε από 107 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 151, και 21 βουλευτές δήλωσαν “παρών”.

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν “ναι” στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και “όχι” στην πρόταση της ΝΔ.
Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν “όχι” στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και “ναι” στην πρόταση της ΝΔ.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και η στάση τους λογίζεται “παρών” και στις δύο προτάσεις.
Η Χρυσή Αυγή ψήφισε “ναι” και στις δύο προτάσεις.
Το ΚΚΕ ψήφισε “ναι” και στις δύο προτάσεις.
Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε “παρών” και στις δύο προτάσεις.
Το Ποτάμι ψήφισε “ναι” και στις δύο προτάσεις.

Ομιλία Αλ. Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός.

Αφού στηλίτευσε την απουσία του αρχηγού της ΝΔ από την αίθουσα – είχε τοποθετηθεί νωρίτερα και αποχώρησε – ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: “Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν τον τζογαδόρο που πήγε στο καζίνο έχασε ποντάροντας στο μαύρο και χάνει ξανά και ξανά. Όταν κάποιος βάζει όλα τα λεφτά στην καταστροφή και αυτή δεν έρχεται, αισθάνεται μία αμηχανία και αυτό έχει πάθει η αντιπολίτευση, τις τελευταίες ημέρες”.

“Λέτε πως η συμφωνία είναι δική μας, γι’ αυτό δεν την ψηφίζετε. Βεβαίως γιατί δεν υπήρχε περίπτωση εσείς να φέρνατε συμφωνία με αντίμετρα, με ρήτρα για το χρέος, με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων” ανέφερε, ενώ – σχετικά με την πρόθεση της ΝΔ να μην υπερψηφίσει τα μέτρα – ρώτησε:

“Τί δεν ψηφίζετε; Το επίδομα πτυχίου; τη μείωση του ΕΝΦΙΑ; την κατάργηση της συμμετοχής στο φάρμακο; τα μέτρα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας; τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς; το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί; Τα ίδια που κάνατε τον Δεκέμβριο που δεν ψηφίσατε το βοήθημα στους συνταξιούχους”.

Όσον αφορά το “πάρτι” στην Υγεία, δήλωσε πως δεν μπορεί να αποδοθεί σε άγνοια και αμέλεια.
“Δεν υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας που να άκουσε χθες για το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ερρίκος Ντυνάν, για τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και τα ιατρικά υλικά” σημείωσε, ενώ τόνισε πως αν δεν είχε γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν θα γινόταν διερέυνηση για τα πεπραγμένα στο χώρο της Υγείας.
“Λέτε πως όλο αυτό το φαγοπότι, στην Υγεία και αλλού, δεν είναι άξιο λόγου, δεν είναι άξιο διερεύνησης. Ορισμένοι θέλουν να μας πείσουν πως πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο” δήλωσε, κάνοντας αναφορά στη συνέντευξή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
“Άραγε σε ποιες εποχές αναφερόμαστε; Στις εποχές που υπήρχε ανάπτυξη, που η μίζα δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά χάρη στην ισχυρή προστασία ΜΜΕ κανείς δεν ασχολιόταν σοβαρά και η διαφθορά δεν ήταν στη συζήτηση άρα κανείς δεν ασχολείτο μαζί της, θεωρείτο ‘μικροπολιτική’. Αυτή η λογική μας οδήγησε στη χρεοκοπία”, σημείωσε.
Σημείωσε πως το Ντυνάν πέρασε σε ιδιώτη με τα χρέη σβησμένα, χωρίς το δημόσιο να έχει δικαίωμα να διεκδικήσει στο μέλλον τα συμφέροντά του. “Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα δινόταν χάρισμα σε έναν ιδιώτη, να του σβήσει και τα χρέη και με 20 εκ. ευρώ να πάρει ένα νοσοκομείο – ατμομηχανή κέρδους;” ρώτησε.
“Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα γίνονταν αυτά; Απαντήστε εσείς που είστε ευρωπαϊστές” σημείωσε.
Σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε πως χρηματοδοτείται εδώ και 20 χρόνια από το δημόσιο, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να κρατά βιβλία. Πληρώνοντας όποιον θέλει και όσο θέλει, χωρίς να διεξαχθεί ποτέ λογιστικός έλεγχος, ενώ πρόσθεσε πως πληρώνονται εκστρατείες που θα μπορούσαν να είχαν γίνει χωρίς κόστος βάσει της σχετικής νομοθεσίας. “Πώς στήθηκε ένα τέτοιο μαγαζί μέσα στο Δημόσιο;” ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι “σας ενδιαφέρει να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο και με κάθε κόστος” και επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές.

“Είσαστε μία κυβέρνηση σε αποδρομή. Για να υπάρξει ελπίδα, πρέπει να έλθει η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν, μία πολιτική αλλαγή που θα φέρει την αλήθεια, την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να βγάλουν την χώρα από την κρίση”.

“Η μόνη διαπραγμάτευση που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τους βαρόνους και με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Η εξέλιξη δυστυχώς μας δικαίωσε, καθώς η ύφεση επέστρεψε στην οικονομία στο τέλος του 2016, ενώ χάθηκαν 144.000 θέσεις εργασίας, το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και τα “κόκκινα” δάνεια αυξάνονται.

Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό συνιστά ένα γραφειοκρατικό ανεφάρμοστο συνονθύλευμα διατάξεων που δεν θα λύσει το πρόβλημα και θα το κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση. Ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 έχει χαθεί και αυτό ενέχει κίνδυνο να ζητηθούν επιπλέον μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020 αλλά ακόμη και για το 2018″.

Ως προς το θέμα της Εξεταστικής για την Υγεία, πηγές της ΝΔ εξέφραζαν τον προβληματισμό γιατί δεν επιθυμεί η κυβέρνηση την διερεύνηση της τελευταίας διετίας, όταν η ΝΔ αποδέχεται εξ ολοκλήρου την έρευνα και ψηφίζουμε να διερευνήσει η Επιτροπή όλα και όλους. “Γιατί εμείς θέλουμε να είναι όλα στο φως” τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ομιλία Φ. Γεννηματά

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας στο τομέα της υγείας από το 1982 μέχρι σήμερα, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία. Υπογράμμισε ακόμη πως κράτος πρόνοιας δεν υπήρχε πριν το ΠΑΣΟΚ και πως το ΕΣΥ έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση αναφέροντας πως έχει βαθύτατες ευθύνες για τη συμφωνία συνθηκολόγησης που φέρνει.

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη β’ αξιολόγηση έκανε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Aναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι “κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων”.

Για την Εξεταστική στην Υγεία δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει προπαγάνδα με την εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.

“Όλα τα όσα κάνει στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση το ΚΚΕ τα θεωρεί καραμπινάτα σκάνδαλα όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως στα θέματα τα εργασιακά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ομιλία Στ. Θεοδωράκη

Υπέρ του να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή χωρίς χρονικούς περιορισμούς οι σπατάλες στο χώρο της Υγείας, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως η Επιτροπή δεν θα πρέπει να γίνει αρένα επικοινωνιακής και κομματικής αντιπαράθεσης. Προσέθεσε ότι το πολιτικό σύστημα ούτε ήθελε ούτε θέλει να κάνει τομές στην Υγεία, και έκανε λόγο για τροχονόμο των συμφερόντων.

Για το “Ερρίκος Ντυνάν”, υπογράμμισε ότι “έπρεπε να είχαν γίνει όλα αντιληπτά, αλλά τα κάλυπτε η δωρεάν νοσηλεία πολιτικών και δημοσιογράφων”, ενώ για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι οι διοικήσεις του διαχειρίστηκαν εκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο.

Ομιλία Π. Καμμένου

“Από το μαύρο χρήμα στον χώρο της Υγείας στήθηκε το κράτος της διαπλοκής”, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Απαντώντας δε στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, είπε πως “θα τελειώσει η Εξεταστική και η Προανακριτική, θα αποδοθούν ευθύνες” και μέχρι να έλθουν μέρες ευημερίας για τον λαό “μην ελπίζετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση”.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ανέφερε επί 21 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή διήρκεσε η ομιλία του, ούτε τη λέξη Υγεία, ούτε τη λέξη Εξεταστική γιατί “τους καίνε”.

Σημείωσε, επίσης, ότι το πρώτο που καίει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η συμφωνία, καθώς -όπως είπε- τόσο αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και τα “παπαγαλάκια των εφημερίδων” υποστήριζαν ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, η οποία όμως έκλεισε, χωρίς να έχει κανένα μέτρο αρνητικό για τον ελληνικό λαό.

Ομιλία Β. Λεβέντη

Την χρονική επέκταση της έρευνας της Επιτροπής στο χώρο της υγείας, που θα συμπεριλαμβάνει και την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης, έθεσε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το κόμμα του την πρόταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

“Φαίνεται ότι η Βουλή έλυσε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας και για αυτό αρχίζει τις Εξεταστικές και να κυνηγάει μάγισσες. Πρέπει αν το θέλετε να ερευνήσουμε αληθινά το θέμα και όχι να κάνουμε απλά ένα πανηγύρι. Στο χέρι μας είναι αυτό, με την προϋπόθεση να είναι σοβαρή η πρόταση” είπε τονίζοντας ότι “σίγουρα στο χώρο της υγείας γινόταν πάρτι” και ότι “η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων βοήθησαν στο να ανδρωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα”.

Ομιλία Ν. Μιχαλολιάκου

Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος απευθυνόμενος προς το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα απογίνετε όλοι αν υπάρξει πραγματικός έλεγχος, και πάνε αυτά τα στοιχεία στα ΜΜΕ που στηρίζουν άλλα την ΝΔ και άλλα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης ανέφερε ότι σπαταλήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην υπόθεση Νοβάρτις και υποστήριξε ότι υπάρχουν βίντεο, τα οποία ο εκπρόσωπος της ΧΑ θα ζητήσει να ελεγχθούν στην Εξεταστική, «ώστε να γίνει γνωστό ποιος μιλούσε με ποιους».

Ο κ. Μιχαλολιάκος, κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι πορεύεται χέρι- χέρι με την Νέα Δημοκρατία για να καλυφθεί το σάπιο παλιό πολιτικό σύστημα.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment