PeristeriNews.gr
Πολιτική

Εξεταστική για την Οικονομία


Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, έως το τέλος του έτους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με πολιτικούς συντάκτες, στην οποία, όπως είπε, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, έως το τέλος του έτους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με πολιτικούς συντάκτες, στην οποία, όπως είπε, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.

Σε ερώτηση αν η έρευνα θα περιλάβει και την περίοδο του 2001, όταν η Γκόλντμαν Σαξ συμμετείχε στη διαμόρφωση των στοιχείων που είχαν υποβληθεί ενόψει της ένταξής μας στην ΟΝΕ, ο Γ. Παπανδρέου, απάντησε ότι η διερεύνηση θα φθάσει και μέχρι εκείνη την περίοδο, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι το 1981. Οπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα γράψουμε βιβλίο ιστορίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο θέμα της Εξεταστικής, απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση, ζήτησε όμως η έρευνα να ξεκινήσει από το 1981.

Για προσπάθεια σύγχυσης και συμψηφισμού κατηγόρησε τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Τόνισε δε ότι «ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο, ότι, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, δεν φοβόμαστε να ανοίξουμε κανένα οικονομικό ζήτημα για οποιαδήποτε περίοδο» και επισήμανε αφενός ότι τόσο η αναφορά του όσο και το πνεύμα αυτής, ήταν «σαφέστατα» και αφετέρου, ότι ο κ. Παπανδρέου είπε για μια ακόμη φορά: «Όλα στο φως».

Ειδικότερα, σε σειρά ερωτήσεων για το ποιες περίοδοι θα περιλαμβάνονται στην εξεταστική για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ότι θα προχωρήσει σε εξεταστική για συγκεκριμένα ζητήματα, δηλαδή στα παραποιημένα στοιχεία.

«Η παραποίηση στοιχείων είναι αντικείμενο εξεταστικής και έχει άμεση σχέση με τις επιπτώσεις στην οικονομία», είπε.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, ωστόσο, ότι το να ζητάει η ΝΔ να περιλάβει η εξεταστική την περίοδο από το 1981 και μετά αποτελεί «αμετανόητη» πρακτική, «προκειμένου να χαθούν οι τεράστιες ευθύνες της και να προκληθεί σύγχυση» και υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι αντικείμενο της εξεταστικής».

Ερωτηθείς αν θα περιλαμβάνεται στην εξεταστική, η περίοδος πριν και μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό το βάζει η ΝΔ και είχε κάθε ευχέρεια να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι «το να το θυμάται τώρα, ακριβώς αναδεικνύει την υποκρισία της και την ανυπαρξία πολιτικού λόγου και βούλησης να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησής της».

“Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να συσταθεί για την περίοδο από το 1996 και μετά”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τονίζοντας ότι “δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά. Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά”.

Καμία διάσταση απόψεων δεν υπάρχει με τον Κώστα Σημίτη, ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων, που ρωτήθηκαν για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι ορθώς μιλάει ο κ. Σημίτης και υπενθύμιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου, στη χθεσινή του συνομιλία με τους δημοσιογράφους, απλά απάντησε με τη φράση “όλα στο φως, αν υπάρχουν στοιχεία”, όταν ρωτήθηκε αν η έρευνα θα φθάσει μέχρι το 2001 και θα περιλάβει και την “Γκόλντμαν Σαξ”.

Η φράση αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν περιέχει καμία αιχμή κατά του πρώην πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment