PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών που κακοποιούσαν τα θύματά τους



Σε δεκάδες ληστείες και κλοπές σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κακοποίηση των θυμάτων τους, αλλά και σε δύο περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εμπλέκονται, σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Επτά άτομα συνελήφθησαν ως μέλη της, το περασμένο Σάββατο σε καταυλισμούς της Δυτικής Αττικής, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Διονύσου, Αχαρνών και Φυλής, Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Διμοιρίας Αποκατάστασης Τάξης (ΔΙ.Α.Τ.). Παράλληλα, αναζητούνται μία γυναίκα και άγνωστοι συνεργοί τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, για περισσότερο από έναν χρόνο, η σπείρα διέπραττε ληστείες και διακεκριμένες κλοπές, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Στην πράξη, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, κινούμενοι με τα οχήματά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, οι δράστες κατόπτευαν σπίτια-υποψήφιους στόχους. Σε περιπτώσεις που εντόπιζαν ανασφάλιστες πόρτες ή παράθυρα, στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους σε αθέατο σημείο κι έμπαιναν αιφνιδιαστικά στις κατοικίες αυτές, ακινητοποιώντας τα θύματά τους με σωματική βία.

Κατόπιν ερευνούσαν όλους τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα τιμαλφή. Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν πιο ακίνδυνη την προσπάθειά τους, σε αρκετές περιπτώσεις φρόντιζαν να εξακριβώσουν από πριν τον αριθμό, την ηλικία και το φύλο των υποψήφιων θυμάτων τους, παρουσιαζόμενοι με διάφορα προσχήματα και συνομιλώντας μαζί τους, λίγα λεπτά πριν την τέλεση των ληστειών.

Σε περιπτώσεις που τα θύματά τους απουσίαζαν από τα σπίτια τους, τα μέλη της ομάδας άνοιγαν με διαρρηκτικά εργαλεία τις κύριες εισόδους, παράθυρα, μπαλκονόπορτες κλπ. Στη συνέχεια έμπαιναν μέσα, ερευνούσαν τους χώρους κι αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Σε χρόνο άμεσο μετά τις κλοπές, τα μέλη της ομάδας διοχέτευαν τη λεία τους σε δίκτυο κλεπταποδόχων.

Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμούς στις περιοχές των Αχαρνών και Άνω Λιοσίων, ενώ είχαν εντάξει στο δρομολόγιό τους το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, μέσω του οποίου προσέγγιζαν ή διέφευγαν από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν, λόγω της δυνατότητας που προσέφερε για ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τους ενοίκους κατά την τέλεση των ληστειών, κυρίως ηλικιωμένα άτομα και νεαρά κορίτσια, που χτυπούσαν βάναυσα προκειμένου να τους αποκαλύψουν σημεία απόκρυψης χρημάτων και αντικειμένων αξίας. Μάλιστα, σε μία περίπτωση κακοποίησαν σεξουαλικά νεαρό θύμα τους.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις τους, αλλά αντίθετα ανέπτυσσαν ταχύτητα και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να διαφύγουν, ακόμα και εμβολίζοντας μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα είτε ιδιοκτησίας τους, είτε προσώπων του περιβάλλοντός τους, στα οποία αντικαθιστούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες άλλων οχημάτων.

Επίσης, μεταβίβαζαν σε τρίτα πρόσωπα, συνήθως του περιβάλλοντός τους, οχήματα που κατείχαν νόμιμα και χρησιμοποιούσαν κατά την καθημερινότητά τους, προκειμένου να μετακινούνται με αυτά και κατά την εγκληματική δράση τους.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της σπείρας ενέχονται σε 10 ληστείες και 18 διακεκριμένες κλοπές.

Σε έρευνες στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία επιχειρησιακά οχήματα της οργάνωσης, ηλεκτρονικές συσκευές, ναρκωτικές ουσίες και άλλα τιμαλφή.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, βιασμό, διακεκριμένες κλοπές, ληστείες και επικίνδυνες σωματικές βλάβες (κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από άτομα που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), απείθεια, διακεκριμένες φθορές και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πέντε συλλήψεις για διακίνηση ηρωίνης – Κατασχέθηκαν 2,5 κιλά ναρκωτικών

Peristeri News

Περιστέρι: Τους έκλεψαν τα εργαλεία και έγιναν καπνός (vid)

Peristeri News

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Έκφρασης με θέμα «Stop – bullying» στο 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Peristeri News

Leave a Comment