PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – Ανησυχία για το καρναβάλι


Σε συναγερμό είναι τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ενόψει του Πατρινού Καρναβαλιού, μετά την έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ “σαρώνουν” την Πάτρα και χορηγούν αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη για τη μηνιγγίτιδα σε ευρεία κλίμακα για να προετοιμαστούν για το Πατρινό Καρναβάλι.

Τα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τα οποία συνιστούν “έξαρση” σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν οδηγήσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην απόφαση να λάβουν δραστικά μέτρα, με αφορμή το Πατρινό Καρναβάλι.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη, δηλαδή φαρμακευτική αγωγή σε περίπου 5.000 φοιτητές!

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε πως προληπτική προφυλακτική αγωγή κατά της μηνιγγίτιδας Β’ αναμένεται να λάβουν, όχι μόνο 3.000 άτομα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά πολύ περισσότερα.

Στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων, λόγω του συνωστισμού του Καρναβαλιού, όπως είπε:

“Αυτός είναι ο στόχος. Κι αν χρειαστεί θα δώσουμε και σε παραπάνω. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μειώσουμε τη φορεία. Να μειώσουμε δηλαδή την πιθανότητα να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Στις στενές επαφές αυτών των κρουσμάτων, εκτός από χημειοπροφύλαξη θα χορηγηθεί και εμβολιασμός”, τόνισε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (12.03.24) στο Action 24.

Τα συνολικά 14 κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας μέσα σε μόλις 1,5 μήνα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ ολόκληρη την περσινή χρονιά είχαν εντοπιστεί 23 περιστατικά, έχουν θέσει σε συναγερμό τις αρχές. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι μια “ευκαιρία” για το μικρόβιο να επεκταθεί.

“Κάνουμε αυτές τις ενέργειες για να μειωθεί η φορεία, άρα να έχουμε προστασία για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο για τους ανθρώπους που ήταν στενές επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων. Η μηνιγγίτιδα δεν μεταδίδεται όπως ο COVID με τον αέρα. Δεν επιβιώνει στο περιβάλλον γι’ αυτό δεν έχει νόημα να κάνουμε απολύμανση. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποφεύγουμε τη στενή επαφή”, τονίζει η κα. Αγαπηδάκη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σφράγιση για 2 χρόνια σε πρατήριο καυσίμων λόγω νοθείας

Peristeri News

Περιστέρι: Δηλώσεις καταδίκης για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Peristeri News

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για μια ασφαλή Σαρακοστή

Peristeri News

Leave a Comment