PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Εξακολουθούν οι διαφωνίες για ένταξη στα νηπιαγωγεία από τεσσάρων χρονώνΑγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης για το θέμα της υποχρεωτικής ένταξης στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών μετά την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρλέτη.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και τα προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Από την πλευρά της κυβέρνησης προτάθηκε η σύσταση επιτροπής, με αντικείμενο την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν από την υλοποίηση του μέτρου, κάτι που αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των αιρετών και των εργαζομένων στους δήμους, λέγοντας ότι ο σχετικός διάλογος θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί πριν από τη νομοθέτηση της ρύθμισης.

ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα, ημέρα που αναμένεται η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου περιλαμβάνεται και η επίμαχη διάταξη.

Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας και της ΠΑΣΥΒΝ, Ευαγγελία Καλαϊτζή, ανέφεραν ότι θα παραδοθούν στη Βουλή χιλιάδες υπογραφές γονέων που αντιδρούν στη ρύθμιση.

Και οι τρεις έκαναν λόγο για προχειρότητα και για έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις πρόσθετες υποδομές που απαιτούνται για την απορρόφηση των παιδιών και πρόσθεσαν ότι θα αναγκαστούν γονείς να επιλέξουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Δήλωσαν, επίσης, θετικοί στην υποχρεωτικότητα της διετούς φοίτησης στην προσχολική αγωγή, αλλά ζήτησαν να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να επιλέγουν μεταξύ του δημοτικού παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου.

Η κ. Καλαϊτζή επισήμανε ότι αν υλοποιηθεί το μέτρο στο σύνολό του, θα μείνουν στον αέρα οι 2.000 θέσεις νηπιαγωγών, που υπηρετούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι 1.200 συμβάσεις εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να είπε ότι η διάταξη θα ψηφιστεί ως έχει, ενώ επανέλαβε αυτά που είπε πρόσφατα στη Βουλή για σταδιακή ένταξη των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2018-19 σε 200 δήμους παραμεθόριων, νησιωτικών και τουριστικών περιοχών και στους υπόλοιπους δήμους τα επόμενα δύο έτη.

Η κ. Φωτίου διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι δεν θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας βρεφονηπιαγωγών, ούτε θα υποβαθμιστούν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, αντιθέτως θα δημιουργηθούν επιπλέον δομές.

Θετικοί στο μέτρο εμφανίστηκαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς «αποτελούσε αίτημα χρόνων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας», όπως σημείωσαν.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής δήλωσε ότι τα νηπιαγωγεία της χώρας διαθέτουν κενές θέσεις για τα τετράχρονα, καθώς την περίοδο 2008-2009 φοιτούσαν 160.000 παιδιά, ενώ σήμερα 135.000. Όπως υπογράμμισε, ανάλογες αντιδράσεις περί ανεπάρκειας δομών υπήρξαν και το 2006 με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ωστόσο τα επόμενα τέσσερα χρόνια λειτούργησαν επιπλέον 392 νηπιαγωγεία.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Πυροσβεστική: Επιτήδειοι ζητούν χρήματα παριστάνοντας εκπροσώπους μας

Peristeri News

Άνοιξε η πλατφόρμα Κοινωνικός τουρισμός 2024

Peristeri News

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών – Κορίνθου

Peristeri News

Leave a Comment