PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ύφεση όλο το 2023


Αυτές είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Τimes.

H Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, o κίνδυνος δελτίου στην ενέργεια θα επανέλθει, ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μικρότερες και οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν.

Η οικονομία της Ευρωζώνης ετοιμάζεται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, με τον υψηλό πληθωρισμό και τις πιθανές ελλείψεις ενέργειας να μειώνουν την παραγωγή και να ανατρέπουν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, σημειώνουν οι FT σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα των FT:

Σχεδόν το 90% των 37 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η πλειοψηφία προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνώνεται για ολόκληρο το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί λίγο λιγότερο από 0,01% το επόμενο έτος. Πρόκειται για πιο συγκρατημένη πρόβλεψη συγκριτικά με την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, που προβλέπουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,3% και 0,5% το επόμενο έτος, αντίστοιχα.

Η αύξηση των μισθών αναμένεται να είναι κατά 4,4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη στη δημοσκόπηση των FT, η οποία είναι κάτω από το 5,2% που προβλέπει η ΕΚΤ.

Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί από το χαμηλό του 6,5% τον Οκτώβριο σε 7,1% στο τέλος του επόμενου έτους.

Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα «οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση στην ζώνη του ευρώ», σημειώνει ο Marcello Messori, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν λίγο περισσότερο από 6% το επόμενο έτος και σχεδόν 2,7% το 2024.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ευρώπη είχε περάσει για την ώρα τα χειρότερα στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι η προοπτική της διανομής ενέργειας με το δελτίο θα μπορούσε να επιστρέψει το επόμενο έτος, ιδιαίτερα εφόσον επικρατήσουν ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση εξαντλώντας τα αποθέματα ή εφόσον μειωθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2023 οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στρεφόμενοι προς τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, παράλληλα με τη στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι, χωρίς ρωσικές προμήθειες, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξαναγεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Η ύφεση της οικονομίας, σε συνδυασμό με σημαντικά υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων σε όλη την Ευρώπη, αναμένεται να επηρεάσει την αγορά κατοικίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2022 και αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού το 2023. Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη θα μειωθούν κατά 4,7% το επόμενο έτος.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment