Διεθνή

Ευρωζώνη: Πού επικεντρώνεται η ανησυχία των καταναλωτών

Οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την οικονομία και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην τελευταία της μηνιαία έρευνα για τις προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τον Ιούνιο τα νοικοκυριά ανέμεναν πληθωρισμό για τα επόμενα τρία χρόνια κατά μέσο όρο στο 4,6%, αυξημένος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι περίμεναν τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια κατά 50 μονάδες βάσης. Οι αγορές προεξοφλούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Με βάση 14.000 συνεντεύξεις ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο- αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις περισσότερες έρευνες- η μελέτη της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι η πρόβλεψη του μέσου πληθωρισμού των καταναλωτών για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,6% τον Ιούνιο.

Οι καταναλωτές αναμένουν επίσης ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,3% τους επόμενους 12 μήνες, χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν τον Μάιο. Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες τους για την ανεργία, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και τις τιμές των κατοικιών επιδεινώθηκαν επίσης.

Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι καταναλωτές της Ευρωζώνης είναι πιθανό να είναι προσεκτικοί με τις δαπάνες τους επόμενους μήνες, καθώς ανησυχούν για την οικονομική απόδοση της περιοχής. Η κατανάλωση έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη μέχρι στιγμής, καθώς τα εργοστάσια υπομένουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την αύξηση του κόστους.

Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν προβλέπει επί του παρόντος ύφεση και οι τελευταίες της προβλέψεις από τον Ιούνιο δείχνουν ότι η ανεργία είναι σταθερά κάτω από 7% έως το 2024.

Related posts

Πούτιν: Η Δύση υποκινεί «επαναστάσεις» στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Peristeri News

Ρωσία: Την Παρασκευή η επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Peristeri News

Τουρκία: Βγάζει το πλοίο Yunus στο Αιγαίο για έρευνες

Peristeri News

Leave a Comment