PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ευνοϊκή ρύθμιση για τα συνεχόμενα οικόπεδα



«Ξεμπλοκάρει» ο Αρειος Πάγος τη δυνατότητα δόμησης ή πώλησης με ευνοϊκότερους όρους για τους ιδιοκτήτες πολλών χιλιάδων ακινήτων σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας.

«Ξεμπλοκάρει», σύμφωνα με το «Έθνος», ο Αρειος Πάγος τη δυνατότητα δόμησης ή πώλησης με ευνοϊκότερους όρους για τους ιδιοκτήτες πολλών χιλιάδων ακινήτων σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας, λύοντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε πέρυσι με την ξαφνική αλλαγή ενός πάγιου καθεστώτος.

Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέτρεψε το καθεστώς σχεδόν 40 ετών που εφαρμοζόταν για τα συνεχόμενα οικόπεδα που αγοράζει σταδιακά σε μια περιοχή (εντός ή εκτός σχεδίου) ο ίδιος ιδιοκτήτης με διαφορετικά συμβόλαια. Ενώ τα οικόπεδα αυτά μπορούσαν επί 40ετία τουλάχιστον να πωλούνται ή να κτίζονται ξεχωριστά το καθένα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται όχι ως αυτοτελή, αλλά ως ενιαίο ακίνητο.

Η συγχώνευση αυτή προκάλεσε σοβαρές οικονομικές παρενέργειες, διαμαρτυρίες χιλιάδων ιδιοκτητών που είδαν ξαφνικά τον κίνδυνο να μειωθεί άμεσα η αξία της περιουσίας τους τόσο σε περίπτωση πώλησης όσο και σε περίπτωση δόμησης, αφού θα έπρεπε να μην εφαρμόσουν τους ευνοϊκότερους όρους αρτιότητας (με τους οποίους απέκτησαν σταδιακά τα ακίνητά τους), αλλά να περιοριστούν σε ανέγερση όχι μόνο μικρότερου κτίσματος αλλά και λιγότερων σε αριθμό κτισμάτων.

Υστερα από σχετικό αίτημα διαφόρων συμβολαιογραφικών συλλόγων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι πρέπει να ανατραπεί και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου, γιατί έτσι θίγονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα που προστατεύονται από το σύστημα.

Στις αντιδράσεις που προκάλεσε η «αλλαγή γραμμής» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σε αιτήματα προς τον Άρειο Πάγο υπογραμμιζόταν ότι γίνεται δυσμενέστερη η θέση χιλιάδων ιδιοκτητών, μειώνονται οι μεταβιβάσεις των επιμέρους ακινήτων και συνεπώς και τα έσοδα του Δημοσίου, προκαλούνται ακυρότητες συμβολαίων λόγω απαγορευμένης κατάτμησης, χάνονται κεκτημένα δικαιώματα πολιτών χωρίς να ευθύνονται σε τίποτα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Το 13ο ΓΕΛ Περιστερίου συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus στην Ιταλία

Peristeri News

Συνελήφθη ο σύζυγος της 40χρονης για τη δολοφονία της στο Μενίδι

Peristeri News

Νεκρή γυναίκα στη μέση του δρόμου στο Μενίδι

Peristeri News

Leave a Comment