PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ευ. Βενιζέλος: Κλειδί και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Κυπριακό


Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην τουρκική πρωτεύουσα, σημαντικό σημείο της επίσκεψης Βενιζέλου στην Άγκυρα ήταν το γεγονός ότι προβλήθηκε το Κυπριακό απρόσμενα στο περιθώριο των τελετών για την έναρξη της θητείας του Ερντογάν ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημαντικές διμερείς επαφές είχε χτες στην Άγκυρα, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκτός από κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον, από σήμερα, υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες και υπουργούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην τουρκική πρωτεύουσα, σημαντικό σημείο της επίσκεψης Βενιζέλου στην Άγκυρα ήταν το γεγονός ότι προβλήθηκε το Κυπριακό απρόσμενα στο περιθώριο των τελετών για την έναρξη της θητείας του Ερντογάν ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Η επιστολή επιδόθηκε μέσω διπλωματικής οδού και ήταν αφορμή να θέσει θέμα Κυπριακού ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστά «κλειδί» και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε μια περίοδο που διεθνή ζητήματα όπως το Ιράκ, η Συρία και πολύ περισσότερο το ζήτημα των τζιχαντιστών αυξάνουν τις πιέσεις προς την γκυρα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε το «σημαντικό ρόλο της Τουρκίας» σε ζητήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν πρέπει να είναι μέρος του προβλήματος».

Ο κ. Βενιζέλος είχε στην τελετή συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο που παρευρίσκονταν. Είχε επίσης σειρά επαφών με ηγέτες και υπουργούς χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Μαλαισία και το Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Άγκυρα, στην επιστολή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετική δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει στην πράξη να δει την ενεργότερη εμπλοκή της Άγκυρας, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες, ο εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον, εντός του 2015.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment