PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Έτσι ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα – Πότε θα γίνονται τα self test


Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε το άνοιγμα όλων των Λυκείων (Γενικών και Επαγγελματικών) της χώρας τη Δευτέρα 7 Απριλίου, με αυστηρά μέτρα. Υποχρεωτικά τα self test σε μαθητές και καθηγητές δύο φορές την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα η κα Κεραμέως στη σημερινή ενημέρωση ανέφερε «τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο».

Παράλληλα σημείωσε πως συνεχίζουν να ισχύουν και τα ήδη γνωστά μέτρα τα οποία είναι: η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα, η χρήση αντισηπτικών, οι συχνοί καθαρισμοί και ο αερισμός των χώρων.

Πώς γίνονται τα self test

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Τον τρόπο που θα κάνουμε τα τεστ στο σπίτι, με καθαρά χέρια:

– Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και παίρνοντας ανάσα από το στόμα.

– Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι.

– Ανοίγουμε το σωληνάριο και τοποθετούμε το στυλεό μέσα στο υγρό και το αφήνουμε για 15’ περιστρέφοντάς το για να φύγει ό,τι υπάρχει μέσα στο υγρό.

– Μετά πιέζουμε το στυλεό όπως είναι μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι.

– Έπειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα.

– Έπειτα απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι.

– Στο τεστ σάλιου η διαδικασία είναι η ίδια απλά λαμβάνεται με δείγμα από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό.

– Ανακινούμε το φιαλίδιο το αφήνουμε ένα λεπτό και μετά μεταφέρουμε 4 σταγόνες στην πλακέτα.

Τα βήματα αν το self test μαθητή βγει θετικό

Στο ενδεχόμενο όπου κάποιος μαθητής βγει θετικός στο self test η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως τότε το παιδί θα μπορεί να κάνει δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή.

Αν το rapid test βγει θετικό, τότε ο μαθητής θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν όμως βγει αρνητικό, τότε θα παραλαμβάνει σχετική βεβαίωση και θα επιστρέφει στο σχολείο.

Αν το self test είναι αρνητικό

Όταν το self test βγει αρνητικό, τότε για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλλάζει και πάλι το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού – Καταιγίδες στην Αττική

Peristeri News

Έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο κολλεγίου στον Ταύρο

Peristeri News

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment